Velika Britanija i EU postigle dogovor o Bregzitu

Velika Britanija i Evropska unija postigle su privremeni dogovor o budućim trgovinskim odnosima o slobodnoj trgovini.

Boris Džonson i Ursula fon der Lejen, 9. decembar 2020, Foto: Aaron Chown/Pool via AP

Dogovor je postignut nakon devet meseci pregovora, a sledi razmatranje i usvajanje tog dokumenta u parlamentima Velike Britanije i EU.

Kako je prethodno rečeno u Briselu, EU je istrajala u tome da vlada u Londonu mora prihvatiti "razvod na evropski način", a to znači da jedinstveno tržište i carinska unija EU neće biti ugroženi nelojalnom konkurencijom Velike Britanije.

Iz kabineta premijera Borisa Džonsona saopšteno je da je sve ono što je javnosti obećano tokom referenduma 2016. i na opštim izborima prošle godine ispunjeno ovim sporazumom.

"Preuzeli smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovini i ribolovačkim vodama", navedeno je u saopštenju uz isticanje da je dogovor "fantastična vest" za porodice i kompanije u svakom delu Ujedinjenog Kraljevstva.

Navodi se da je dogovor najveći trgovinski sporazum koje je potpisala svaka strana, a koji vredi 668 milijardi funti u 2019. 

Mediji u Britaniji navode da je sporazum istorijska stvar za celu Britaniju.

Velika Britanija je u ponoć u noći između 31. januara i 1. februara 2020. godine izašla iz Evropske unije posle 47 godina, nakon čega je usledio period tranzicije u kojem su trajali pregovori o uslovima novog odnosa s EU i njenim članicama.

Da dogovor nije postignut 1. januara bi bile uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Izvor: Beta, RTS