Velika Britanija izašla iz Evropske unije; Džonson: Ovo nije kraj, nego početak

Velika Britanija je večeras u ponoć po centralnoevropskom vremenu izašla iz Evropske unije posle 47 godina i postala prva članica koja je to učinila. I zvanično je počeo period tranzicije u kojem će London pregovarati o uslovima novog odnosa s EU i njenim članicama.

Snimak Big Bena projektovan na fasadi Dauning strita 10 u momentu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth7Betaphoto

Zastava Evropske unije skinuta je danas sa stalnog predstavništva Velike Britanije u Briselu, što je bio simboličan potez uoči izlaska te zemlje iz Evropske unije. Britanska zastava, poznata kao "Junion Džek"  skinuta je i sa zgrada Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

Pristalice Evropske unije tokom dana su organizovale povorku kojom su se oprostile od EU, a pristalice Bregzita su se na Trgu parlamenta okupile kako bi pripremile proslavu koja se planira nakon obraćanja premijera.

U trenutku u kom je  Velika Britanija napuštala EU nije se oglasio Big Ben, jer se još renovira, već Mali Ben, koji je "ispratio" poslednje minute januara.

Premijer Velike Britanije: Svitanje nove ere

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije znači "promenu" i "svitanje nove ere", ocenio je britanski premijer Boris Džonson koji želi da ujedini zemlju nakon tri i po godine podela zbog Bregzita. Njegov govor  britanski mediji su unapred objavili.

Manje poslanika u Evropskom parlamentu

Parlament Evropske unije imaće od danas manje poslanika nakon odlaska Velike Britanije, pa će ih umesto 751 biti 705.

Evropski parlament je saopštio da je 27 od 73 mandata Velike Britanije preraspodeljeno preostalim zemljama članicama. Ostalih 46 mesta ostaje prazno u slučaju da nove zemlje budu primljene u EU.

Prilikom redistribucije mesta u obzir je uzet broj stanovnika u svakoj od 27 preostalih zemalja, ali i "potreba za minimalnim nivoom zastupljenosti evropskih gradjana iz manjih zemalja", navode iz Evropskog parlamenta.

"Ovo nije kraj, nego početak", rekao je konzervativni lider u svom obraćanju naciji večeras u 23.00 sata po srednjoevropskom vremenu, sat vremena pre istorijskog istupanja Ujedinjenog Kraljevstva koje će biti prva zemlja koja napušta EU.

"Ovo je trenutak kada zora sviće i podiže se zavesa pre novog čina. Ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promene", poručio je Džonson.

Džonson želi i da iza sebe ostavi podele koje razdiru Britance nakon referenduma 2016. na kojem ih se 52 odsto izjasnilo za Bregzit.

"Naš posao u vladi - moj posao - je da ujedinimo zemlju i povedemo je napred", naveo je.

Šarl Mišel: Britanija ostaje partner, ali biće posledica

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je poručio da Velika Britanija ostaje "partner i prijateljska zemlja", ali da će EU biti "veoma odlučna" u svojim pregovorima sa Londonom.

"Naša poruka pred pregovore o organizovanju budućeg odnosa Evrope i Velike Britanije vrlo je jednostavna: želimo da zadržimo najbliži mogući odnos u svim oblastima, ali što više Britanija bude htela da se udalji od evropskih standarda, tim manje će imati pristup evropskom tržištu", rekao je danas Mišel za RTL.

On je rekao da "ima posledica kada više ne pripadate klubu EU".

"Velika Britanija nije protivnik, ona je partner, ona je prijateljska zemlja", rekao je Mišel, ali je dodao da je stav Unije "veoma lucidan i odlučan".

On je dodao da EU neće prihvatiti da Velika Britanija razvije strategiju dampinga i tako proba da nanese štetu evropskim ekonomijama.

Merkel: Duboki lom za EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da pregovori o budućem britanskom odnosu s Evropskom unijom neće biti laki i obećala da će pomoći da EU bude uspešna posle Bregzita.

Merkel je u video poruci rekla da je današnji izlazak Velike Britanije iz EU "duboki lom za sve, za 27 (ostalih) članica EU i za Nemačku".

Ona je navela da Nemačka želi da ostane "blizak partner i prijatelj" Velikoj Britaniji, jer su dve zemlje "ujedinjene zajedničkim vrednostima".

Merkel je rekla da se nada da će dobar dugoročni sporazum biti postignut što pre.

"EU ulazi u te pregovore u dobroj veri, ali će predstavljati svoje interese, kao što će učiniti i Velika Britanija", dodala je Merkel.

Makron: Istorijski alarm

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je Veliku Britaniju da, iako želi da uspostavi sa njom bliske odnose nakon Bregzita, ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo Evropske unije.

"Ne možete biti i unutar i van," poručio je Makron.

On je naveo da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja "istorijski alarm" koji bi trebalo da primora Uniju na poboljšanje.

Makron je rekao da je evropskim građanima "više nego ikad" potrebna ujedinjena Evropa kako bi odbranili svoje interese koje ugrožavaju SAD i Kina i da bi izašli na kraj s izazovima kao što su klimatske promene, migracije i tehnološki napredak.

"Ovaj izlazak je šok. To je istorijski alarm koji mora da se čuje u svakoj od naših zemalja, u celoj Evropi, i da nas natera na razmišljanje", kazao je Makron.

On je kritikovao "laži, preuveličavanja, pojednostavljivanja" koji su obeležili britansku kampanju za Bregzit 2016. godine.

Založio se za "jasniji evropski projekat" koji bi bio jednostavniji i relevantniji za njene građane.

Izvor: Beta/AP, Insajder