Velika Britanija napušta EU 31. januara - Evropski parlament potvrdio sporazum o Bregzitu

Evropski parlament potvrdio je večeras u Briselu Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije kojim je ona postala prva članica EU koja napušta tu zajednicu evropskih država.

Bregzit, ilustracija / Foto: AP Photo/Tim Ireland

Evroposlanici glasali su za sporazum sa 621 glasom za, 49 protiv i 13 uzdržanih. 

Glasanje u Evropskom parlamentu poslednja je formalnost u ratifikaciji sporazuma, tri i po godine posle referenduma o Bregzitu u Velikoj Britaniji.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je uoči glasanja da je ovo poslednja plenarna sednica na kojoj će sa njima zajedno biti njihove britanske kolege. 

„Danas je dan pun emocija, zahvalni smo na doprinosu koji je Velika Britanija dala našoj Uniji i ulozi koju su britanski članovi odigrali u ovom parlamentu. Stvari će neizbežno biti drugačije, ali, bez obzira na sve, ostaćemo bliski prijatelji i partneri”, ocenio je Sasoli. 

On je posle glasanja poručio svojim „dragim britanskim prijateljima” da je italijanska reč „adio” suviše konačna, pa da im zato sa svojim kolegama kaže „arivederči”.

„Želim da vas napustim sa rečima Džo Koks, britanske poslanice ubijene tokom jedne izborne kampanje: Imamo mnogo više stvari koje su nam zajedničke nego stvari koje nas razdvajaju”, rekao je predsednik EP.

Na inicijativu nemačke poslanice Zelenih Tei Rajntke posle glasanja svi poslanici su ustali i počeli da pevaju škotsku pesmu „Old Lang Sajn” (To je samo doviđenja), kojom se tradicionalno prati stara godina i dočekuje nova. Neki britanski poslanici nosili su šalove u bojama britanske i evropske zastave, prenosi agencija Hina.

„Uvek ćemo vas voleti i nikad nećemo biti daleko. Nedostajaćete nam”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen evroposlanicima tokom rasprave pre glasanja.

Zvanično poslednja etapa će biti sutra kada zemlje članice EU pismenim putem usvoje sporazum. Posle 47 godina odnosa koji su često bili teški Bregzit će stupiti na snagu u petak u ponoć po centralnoevropskom vremenu.

Tokom perioda tranzicije do kraja decembra, tokom koga će Velika Britanija nastaviti da primenjuje pravila EU, EU i London treba da se dogovore o budućim odnosima, posebno trgovinskim.

Pregovarač EU Mišel Barnije jutros je podneo mandat za pregovore Evropskoj komisiji, a to će biti objavljeno u ponedeljak, kada Velika Britanija postane treća zemlja. Dogovor bi trebalo da se postigne do kraja godine.

Iz Evropskog parlamenta odlaze 73 britanska poslanika i umesto njih dolazi 27 poslanika iz 14 zemalja članica. Najviše novih poslanika dobijaju Francuska i Španija, svaka po pet. Evropski parlament se tako smanjuje za 46 poslanika sa 751 na 705. Tih 46 mesta ostavljeno je za neka buduća proširenja.

Menja se i brojčani odnos među strankama u EP. Najveća grupa, Evropska narodna stranka dobija pet novih poslanika, drugi po redu socijalisti i demokrati gube šest mesta, prenosi Hina.

Najviše gubi liberalna grupa Obnovimo Evropu, koja ostaje bez 11 poslanika, zatim Zeleni čiji se klub smanjuje za sedam poslanika. Tri poslanička mesta dobija poslanički klub Identitet i demokratija (ID), koji okuplja nacionalističke, populističke i evroskeptične stranke. U toj grupi deluju talijanska Liga, francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, nemački AfD. ID je sada pretekao Zelene i postaje četvrti poslanički klub po brojnosti.

Velika Britanija je za izlazak iz EU glasala na referendumu 2016. godine. Međutim, poslanici u parlamentu su ranije nekoliko puta osujetili pokušaje Borisa Džonsona i njegove prethodnice Tereze Mej da izvedu državu iz EU. Mej je zbog toga u julu podnela ostavku.

Izvor: Beta, Insajder