Venecijanska komisija danas raspravlja o crnogorskom Predlogu zakona o slobodi veroispovesti

Venecijanska komisija raspravljaće danas o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada, a koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslava crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

Pravoslavna crkva ilustracija

U Platformi koju je usvojila crnogorska vlada uoči današnje sednice se navodi da je obnavljanjem državne nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora dobila i pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uredi korpus verskih prava i sloboda, odnosno, da normira položaj verskih zajednica i njihove relacije sa državom.

Mitropolija Crnogorsko primorska smatra da zakon “nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu veroispovesti, već isključivo protiv crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih sveštenika i vernika”.

Mitropolija je saopštila da je Crnoj Gori potreban novi zakon o slobodi veroispovesti i pozvala Vladu da predložena rešenja povuče i “sa pažnjom” pripremi novi akt “u atmosferi dijaloga i uvažavanja”, kako bi on bio “dobrovoljno” prihvaćen od strane svih.

U poruci, koju je pred više hiljada vernika ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici pročitao episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije, saopšteno je da je predloženi zakon “antiverski”, da predstavlja “pripremu za otimanje hramova i pljačku crkvene imovine sa zlokobonim i nesagledivim posledoicama”, te da je usmeren “protiv Pravoslavne crkve, njenih episkopa, sveštenstva, monaha, monahinja i vernika”.

Povlačenje zakona tražio je od Vlade Crne Gore predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vlada u Podgorici je odbila Vučićevu “molbu” i poručila da “ne dopušta bilo kome” da utiče na njene odluke.

U međuvremenu je na relaciji Podgorica- Beograd razmenjeno niz teških optužbi a srpski ambasador Zoran Bingulac je juče u crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvan na razgovor, zbog, kako je navedeno, kontinuiranih, negativnih izjava srpskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je sporni Predlog zakona o verskim zajednicama, protiv koga se pobunila SPC, neće osporavati njeno postojanje, niti bilo koje pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

On je komentarišući optužbu patrijarha Irineja da se tim zakonom atakuje na crkvenu imovinu rekao da Srpska pravoslavna crkva sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori zacrtava prostor “velike Srbije”.

"Sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor velike Srbije i ona na taj način potcrtava ono što je njena misija, a to je kada državne politike naprave grešku, a po njima je nezavisnost Crne Gore greška, greška Srbije koja je to dozvolila, tu je crkva da to vremenom ispravi", izjavio je Đukanović za N1, dodajući da SPC čuva “infrasrukturu velike Srbije”.

Izvor: Beta, Insajder