Veran Matić poziva medije da istraže priče na kojima je radio napadnuti novinar, Insajder se pridružuje akciji

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić predložio je da sve vodeće srpske redakcije istraže barem po jednu priču na kojoj je radio Milan Jovanović i redakcija njegovog portala Žig info o tome kako se odlučuje i troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka. Redakcija Insajdera pridružuje se ovoj akciji i u koordinaciji sa portalom Cenzolovka će istraživati priče na kojima su radili Jovanović i njegove kolege.

Milan Jovanović u spaljenoj kući Foto: Cenzolovka

Novinaru Milanu Jovanoviću nedavno je zapaljena kuća, garaža i automobil, a mada su nedavno uhapšeni neposredni izvršioci i podstrekač, njemu su noćas nepoznate osobe provalile u iznajmljeni stan na Banovom brdu. Jovanović je ranije izjavio da iza napada na njega stoji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

U znak solidarnosti Veran Matić predlaže da novinari Srbije Novu 2019. godinu započnu jednom složnom akcijom podrške kolegi Milanu Jovanoviću iz Grocke i redakciji njegovog Žig Info portala.

„Predlažem da sve vodeće srpske redakcije istraže, natenane i ispočetka, barem po jednu priču koju je Žig Info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka. To bi bila solidarnost na delu. Temeljito bismo, svaka redakcija ponaosob, pretresli sve o čemu su pisale naše ugrožene kolege. Ništa ne bi ostalo skriveno od očiju javnosti“, naveo je Matić.

On napominje da je javna tajna u našoj profesiji da je novinarima i medijima u unutrašnjosti, a posebno istraživačkim, bitno teže nego u Beogradu. Kako ističe, pretnje i nasilje manje su uočljivi i brže se zaboravljaju, a Grocka je najbolji primer za to.

Matić podseća da su glavni urednik Žig Info Željko Matorčević i novinar Milan Jovanović prijavljivali pretnje koje su dobijali proteklih pet ili šest godina, ali bez odjeka i efekta. Matorčević je u oktobru usred dana pretučen na ulici, a prilikom tog napada slomljena mu je jagodična kost. Do danas nije otkriveno ko ga je i po čijem nalogu napao.

„Težak fizički napad na Matorčevića iz oktobra zaboravljen je za samo nekoliko dana, da bi usledio drastični napad na imovinu i život Milana Jovanovića i njegove supruge. Javnost se tek tada uzbunila i glasno podržala kolege iz Grocke, novinari su krenuli da prikupljaju pomoć“, navodi Matić.

„Niko u istrazi nije prikupio tekstove ubijenog novinara Milana Pantića“

Predsednik Komisije za istraživanje novinara navodi da bi prava novinarska solidarnost bila bi da „svi pišemo o temama zbog kojih su kolegama iz Grocke ugroženi životi, da osvetlimo ogromnim reflektorom sve što se u Grockoj dešavalo poslednjih godina“. 

Insajder sarađivao sa Jovanovićem na temi gasifikacije Grocke

Novinari Insajdera su već sarađivali sa Milanom Jovanovićem na temu gasifikacije Grocke, što je finansiralo JP Srbijagas. Taj projekat dodeljen je privatnom preduzeću Milenijum tim, kojem je plaćeno i za posao koji nije urađen. Članovi Nadzornog odbora su ocenili da je taj ugovor „kompletno štetan po JP Srbijagas, a samim tim i po Vladu Srbije koja je garant za podizanje kredita JP Srbijagasa“.  

„Srpske redakcije mogu da sednu za sto i dogovore se ko će da obradi koju temu, pogotovo od onih na koje nije bilo odgovora nadležnih organa i koje su motiv za hajku protiv ove redakcije i novinara. Ako se tako organizujemo i rasvetlimo ove priče, u svakom kutku Srbije će se znati - ko pokuša da pretnjama i nasiljem ućutka lokalne novinare koji pišu o nepodopštinama moćnika, dobiće ogroman publicitet u medijima diljem Srbije. Neće ništa sakriti. Naprotiv, otkriće se sve što je radio, i zašto je to radio“, kaže Matić i među teme kojima bi se mediji mogli baviti navodi malverzacije u Opštini Grocka, različite zloupotrebe zvaničnika, slučajeve sumnjivih privatizacija, nezakonito trošenje novca poreskih obveznika…

On ističe da bi to bio najbolji način da zaštitimo i kolege iz Grocke, a ubuduće i sve naše kolege iz malih medija širom Srbije.

„Tvrdim to na osnovu iskustava Komisije za otkrivanje zločina nad novinarima, čiji sam predsednik, u slučaju kolege Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine koji je ubijen još 2001, a da nalogodavci i počinioci tog ubistva još nisu privedeni pravdi. Prvo što je novinarskom delu Komisije palo u oči bilo je da u istrazi niko nije prikupio tekstove koje je kolega Pantić objavljivao u Večernjim novostima i jednom lokalnom listu“, navodi Matić.

On ističe da kada su prikupili i analizirali tekstovi Pantića, „jasno su se videli mogući motivi vezani za privatizacije o kojima je pisao i koje je najavljivao kao jasno koruptivne“.

„Da su drugi mediji i novinari posle ubistva Milana Pantića preuzeli ove priče, pratili ih i istražili do kraja, razotkrili korupcije, to bi bilo od neprocenjive važnosti za razotkrivanje motiva i počinilaca ovog ubistva, a možda bi uticalo i preventivno na praksu lokalnih moćnika i tajkuna da napadaju, prete, i uništavaju lokalne redakcije i profesionalno novinarstvo. Zbog toga apelujem da se ne propusti prilika u slučaju opštine Grocka. Čvrsto verujem da ovakvu praksu treba uvesti i kada je reč o drugim slučajevima napada na novinare“, naveo je Matić.

Paljenje kuće, uništavanje imovine, hapšenja, provala u stan

Novinaru Milanu Jovanoviću u noći između 11. i 12. decembra zapaljena je kuća nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. Osim kuće od 200 kvadrata i garaže, u požaru je izgoreo i automobil.

Tokom noći čula se i pucnjava u nekoliko navrata, a ispred kuće nađena je jedna čaura. Kako se pretpostavljalo, napadači su na taj način pokušali da Jovanovića i njegovu suprugu spreče da izađu iz kuće.

Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića iz Grocke, policija je uhapsila tri osobe. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio  je da su privedeni nalogodavac i još dve osobe za koje se sumnja da su izvršile krivično delo.

Bojana Cvetković Šijacki, osumnjičena za pomaganje u podmetanju požara u njegovoj kući, priznala je krivicu. Ona je zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, nakon čega je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Sinoć je, međutim, došlo do novog napada na Jovanovića. Njemu su, naime, nepoznati napadači provalili u stan, koji je iznajmio na Banovom brdu. Kako je Jovanović rekao za N1, on i supruga su legli u drugu sobu, u stanu je bilo mračno, kada su čuli da neko provaljuje balkonska vrata.

On je skočio i, kako je rekao, uzviknuo supruzi da mu doda pištolj. To je, prema njegovim rečima, očigledno uplašilo napadače, koji su potom pobegli. 

Uprkos poslednjim napadima i pretnjama kojima je ranije bio izložen, Jovanoviću policija do sinoć nije obezbedila policijsku zaštitu. On je pre paljenja kuće, a nakon pretnji koje su mu bile upućene, zaštitu zatražio od komandira policije u Grockoj, ali mu je, kako je izjavio Jovanović, on odgovorio da mu nije potrebna.

Ni urednik Žig infa Željko Matorčević nije dobio policijsku zaštitu, iako je pretučen na ulici, a ni nalogodavac ni direktni izvršioc nisu otkriveni.

Izvor: Insajder