Veselin Milić novi načelnik beogradske policije

Pukovnik Veselin Milić, savetnik predsednika Srbije za borbu protiv korupcije i kriminala, postavljen je za novog načelnika Policijske uprave za grad Beograd. Istu funkciju obavlajo je i u periodu od 2013 . do 2018. godine.

Veselin Milić Foto: Srđan Ilić

Milić je na mesto načelnika postavljen rešenjem ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, a na tu poziciju dolazi sa mesta pomoćnika direktora policije za unapređenje, organizaciju i funkcionisanje Direkcije policije i savetnika predsednika Srbije za borbu protiv korupcije i kriminala, koje je obavljao od 2018. godine.

Na poziciji načelnika Policijske uprave za grad Beograd do imenovanja Milića bio je pukovnik policije Milan Stanić, koji je rešenjem ministra od danas privremeno premešten na radno mesto zamenika komandanta Jedinice za zaštitu, saopštio je MUP.

Ministarstvo navodi da je pukovnik Milić rođen je 1979. godine u Priboju, da je završio Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i Policijsku akademiju u Beogradu.

U biografiji Milića, koju je objavio MUP, stoji da je karijeruju počeo kao policajac 1998. godine u Sekretarijatu unutrašnjih poslova Užice, potom je bio pomoćnik komandira Odeljenja policije SUP Užice odakle je 2003. premešten na mesto pomoćnika komandira Policijske stanice Savski venac.

U januara 2006. postaje komandir PS Savski venac, a u novembru iste godine imenovan je za načelnika Odeljenja za obezbeđenje u Upravi policije Policijske uprave za grad Beograd. Od 2011. godine premešten je u Direkciju policije.

Od 2013. godine do avgusta 2018. godine takođe je bio načelnik Policijske uprave za grad Beograd, kada je prešao na novu dužnost i postao savetnik predsednika Republike Srbije za borbu protiv korupcije i kriminala, kao i pomoćnik direktora za unapređenje, organizaciju i funkcionisanje Direkcije policije.

Njegov prethodni mandat obeležili su noćno rušenje objekata i kidnapovanja građana u Hercegovačkoj ulici aprila 2016 i mafijaški obračuni na ulicama glavnog grada, poput onih koja se poslednjih nedelja dešavaju u Beogradu, nakon kojih je predsednik Srbije objavio rat mafiji.

Za poslednje dve godine na čelu beogradske policije u medijima se pojavio samo jednom i to u martu 2018. godine kada je građanima poručio da je “Beograd bezbedan i siguran grad” i požalio se na manjak policajaca i policijskih službenika.

On je tada potvrdio da u Beogradu postoje kriminalni crnogorski klanovi, uz ocenu da im glavni grad Srbije zbog veličine i broja stanovnika pogodan za obračune i skrivanje.

Izvor: Insajder