Vesić: Gondola će biti izgrađena uprkos histeriji agresivne manjine

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će na Kalemegdanu u Beogradu, "uprkos histeriji agresivne manjine", biti izgrađena gondola. Na tom projektu radovi su privremeno obustavljeni dok Upravni sud ne donese konačnu odluku da li je građevinska dozvola koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva za pripremne radove na Kalemegdanu u skladu sa zakonom.

Goran Vesić

"Beograd će dobiti gondolu koja će povezivati Kalemgdanski park i Ušće, kao što gondolu imaju Jerusalim, Njujork, Salcberg, Koblenc i mnogi drugi gradovi", rekao je Vesić u intervjuu za "Blic", a prenosi Beta.

Podsećamo, Upravni sud je u aprilu ove godine doneo odluku o privremenoj obustavi radova na realizaciji projekta izgradnje gondole. Naime, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tužio je Ministarstvo građevinarstva, koje je izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu, nakon čega je Sud radove privremeno obustavio do donošenja konačne odluke o zakonitosti odluke

Upravni sud je zaključio da je zahtev RERI-ja za odlaganje izvršenja rešenja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli mogla bila naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

Iako je Ministarstvo u prvoj reakciji saopštilo da će poštovati ovakvu odluku Suda, ubrzo je podnelo tužbu Vrhovnom kasacionom sudu (VKS).

“Smatramo da grupa građana koja je podnela tužbu Upravnom sudu ne može biti stranka u postupku. Osim te grupe građana, po istom osnovu tužbu je Upravnom sudu podnelo i više fizičkih lica, a u jednom slučaju tužba je odbijena”, rečeno je Insajderu u Ministarstvu građevinarstva.

Zahtev Ministarstva da preispita odluku Upravnog suda, nedavno je odbio Vrhovni kasacioni sud. U obrazloženju VKS se navodi da odluka Upravnog nije pravosnažna, odnosno da još nije odlučeno o osnovanosti tužbe RERI-a, te da se stranka u postupku, u ovom slučaju Ministarstvo, može žaliti VKS samo u slučaju kada je reč o pravosnažnoj sudskoj odluci.

Struka protiv gondole

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. Peticiju za to potpisalo je oko 14.000 građana.

Nakon što je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za izgradnju gondole, oglasili su se konzervatori tog zavoda, koji su apelovali da se gradnja žičare na Beogradskoj tvrđavi obustavi.

Konzervatori su ukazali na to da nisu učestvovali u donošenju dozvole za gradnju, već samo arhitektonsko odeljenje RZZSK koje, kako je navedeno, takođe nije bilo jednoglasno.

Gradnji gondole usprotivilo se i Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koje je ocenilo da bi taj projekat "grubo narušio celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave na ušću dveju velikih reka kakav nema nijedan srednjovekovni grad".

I najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa Evropa Nostra iznela je značajne kritike na račun projekta izgradnje žičare na Beogradskoj tvrđavi. U izveštaju se navodi da je projekat zakonski sporan, bez jasne svrhe i utemeljenja, nedovoljno transparentan, da bi izgradnja žičare na tom području imala "razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda”, te da će tim projektom biti ugrožena nominacija Beogradske tvrđave za Uneskovu listu svetske baštine.

Prema istraživanju Insajdera, planovi razvoja grada razlikuju se jedan od drugog i dok urbanistički plan predviđa žičare, ali ne precizira gde, Plan generalne regulacije zabranjuje njenu gradnju na Beogradskoj tvrđavi.

Poslednji usvojen Plan detaljne regulacije za gondolu poziva se na oba dokumenta, a predviđa gradnju baš na Kalemegdanu. Sva tri dokumenta usvojila je gradska skupština u protekle tri godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u izjavi za Insajder rekao “da ne razumemo šta sa čim treba da bude usklađeno i da je sve u skladu sa zakonom”. Prema njegovim rečima, oni koji se sada bune to su mogli da rade u vreme dok je bila javna rasprava.

Prema planu beogradskih vlasti i JP Skijališta Srbije, koje se vodi kao investitor ovog projekta, projekat izgradnje gondole u Beogradu trebalo bi da bude realizovan do kraja ove godine. Ministarstvo građevinarstvo izdalo je lokacijsku dozvolu za gradnju žičare u prestonici, kao I građevinsku, ali samo za sprovođenje pripremnih radova na ovom projektu. Na građevinsku dozvolu se još čeka, jer nije završena projektno - tehnička dokumentacija.

Izvor: Blic, Beta, Insajder