Vesić: Smena Simonovića je pitanje za Opštinski odbor SNS u Grockoj

Iako je u pritvoru još od 25. januara, Dragoljub Simonović, osumnjičen da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića i dalje nije razrešen s mesta predsednika Opštine Grocka. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi on može biti razrešen pre isteka vremena na koje je biran na obrazložen predlog najmanje trećine odbornika, na isti način na koji je izabran. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da Skupština grada nema ingerencije da smeni Simonovića, kao i da je to pitanje za Opštinski odbor SNS u Grockoj.

Dragoljub Simonović

To nije odluka Skupštine grada Beograda. Predsednici se biraju u opštini, a mi možemo samo da raspišemo izbore ako se sednica lokalnog parlamenta ne održi tri meseca. Ako se to desi, i ako se sednica Skupštine opštine Grocka ne održi tri meseca, mi ćemo raspisati izbore", poručio je Vesić.

Na pitanje da li Srpska napredna stranka (SNS), čiji je Simonović član i koja ima natpolovičnu većinu u lokalnom parlamentu, može nešto da uradi, Vesić je rekao da je to pitanje za opštinski odbor SNS u Grockoj. 

Poslednja sednica SO Grocka održana je 27. decembra 2018. Prema Zakonu, ako do 27. marta ne bude održana sednica SO Grocka, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević doneće odluku o njenom raspuštanju i prevremenim izborima.

"SNS je kao stranka poslala jasnu poruku da svako ko preti novinarima, ili nešto još gore, nema mesta u SNS. Ne sećam se da je neka druga stranka to uradila. Mislim da je ta poruka više nego jasna", odgovorio je Vesić.

Podsetimo, predsednik opštne Grocka i visoki funkcioner SNS Dragoljub Simonović uhapšen je 25. januara, nakon čega je Drugo osnovno tužilaštvo zatražilo njegov pritvor kako ne bi uticao na svedoke i ponovio izvršenje krivičnog dela.

U tadašnjem saopštenju tužilaštva navodi se da je Simonović na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela.

Novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću kuća je zapaljena 12. decembra. Nepoznati napadači sa kapuljačama su na njegovu garažu koja se nalazi u dvorištu bacili dva molotovljeva koktela, a u požaru je izgorela cela njegova imovina.

Sam Jovanović je nakon paljenja kuće rekao da je pisao najviše o predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, za koga je i izneo sumnje da stoji iza čitavog slučaja.

S ozbiljnim optužbama suočen je i još jedan funkcioner SNS - predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić je u petak dao ostavku na funkciju, i to godinu dana nakon što su protiv njega iznete ozbiljne optužbe za seksualno uznemiravanje. Protiv njega je sedam žena je podnelo krivične prijave za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja. Optužnica je podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica. Jeličić nije smenjen već je podneo ostavku na funkciju i to, kako su izvestili mediji, nakon pritiska stranke.

Izvor: Beta, Insajder