Vigemark: Dejtonski sporazum će morati da se menja tokom procesa pristupa BiH Evropskoj Uniji

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Vigemark rekao je da će u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji neki delovi Dejtonskog sporazuma morati da se menjaju, jer nisu u skladu sa standardima koji važe u drugim evropskim državama.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Vigemark

On je rekao da će se „neki delovi Dejtona promeniti kao deo procesa pristupanja Evropskoj uniji“, nakon što je i u Sarajevu predstavljena nova strategija Evropske unije prema regiji.

„Reč je pre svega o etničkim odrednicama uz članove Predsedništva BiH", objasnio je švedski diplomata.

Vigemark je dodao kako očekivano prilagođavanje postojećeg ustava BiH, koji je sastavni deo Dejtonskog sporazuma, ipak ne znači zahtev EU za promenom celokupnog dokumenta.

Dejtonski mirovni sporazum je potpisan 21. novembra 1995. godine. Potpisali su ga predsednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević, a time je zvanično završen troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovani. Od potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma je prošlo 22 godine.

Najavama promene Dejtonskog sporazuma u više navrata poslednjih godina protivili su se čelnici Republike Srpske, ali i zvanična Moskva.

Predsednik Republike Srpske  Milorad Dodik sredinom januara je kritikovao „ideju o „Dejtonu dva“ , ističući da je ona motivisana isključivo time da se obezbedi unitarna BiH čemu se Banjaluka oštro protivi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je krajem januara pozvalo svoje „zapadne partnere“ da poštuju suvereno pravo građana BiH da „rešavaju sva pitanja kroz dijalog u okviru Dejtonskog sporazuma“.

„Kao jedan od međunarodnih garanta Dejtonskog sporazuma, Rusija je konzistentna u promovisanju striktnog poštovanja njegovih uslova“, istaklo je Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Izvor: N1, Insajder