Više desetina hiljada ljudi na protestu Pravda za Davida

Nekoliko desetina hiljada građana okupilo se večeras na skupu grupe "Pravda za Davida" u Banjaluci. Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića Davora Dragičevića, rekao je večeras na Trgu Krajine da zna ko je organizovao ubistvo njegovog sina poručivši da će biti za vratom bilo kome ko dođe na vlast nakon izbora. Predstavnici opozicije U isto vreme kada i protest „Pravda za Davida“ u Banjaluci je održan i završni miting vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika uoči izbora koji su zakazani za nedelju.

Protest Pravda za Davida

Skup Pravda za Davida koji se već 194 dana održava sa zahtevom da se istraže sve okolnosti stradanja Davida Dragičevića večeras je, po svemu sudeći, bio najmasovniji. Prethodno je opozicija otkazala završni predizborni skup nedaleko od Trga iz, kako su objasnili, solidarnosti sa ocem mladića čiju smrt nadležne institucije nisu rasvetlile, a neki od lidera opozicije su najavili da će umesto na predizborni skup da se pridruže ocu Davida Dragičevića.

Vladajuće stranke nisu poslušale poziv opozicije da iz solidarnosti prema ocu, a zbog činjenice da nisu rasvetljene okolnosti stradanja mladića, i same otkažu predizborni miting. Inače, predstavnici vlasti preko medija koji ih otvoreno podržavaju ovaj skup, sa druge strane, često diskredituju kao opozicioni.

Otac stradalog mladića: Pravda za Davida nije i neće biti politička

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, i večeras je međutim ponovio da ga zanima samo da se utvrdi istina. Ponovo je optužio sam funkcionere i pripadnike MUP-a Republike Srpske da su naručili i izvršili ubostvo njegovog sina.

Poručio da je grupa Pravda za Davida iznad vere i nacije - čista i neukaljana.

„Nema ovdje ni MUP-a, ni institucija, a kamoli ozbiljne države. Svemu jednom dođe kraj. Mir i dostojanstvo, ljubav, snaga, tolerancija. Na Davidovom trgu, mi smo ljudi. Oni su ubice i ostaće. Suživota sa ubicama nema. Ni komšijskih odnosa. Grupa Pravda za Davida, nije i nikad neće biti, politička, stranačka, navijačka, vjerska, nacionalna. Grupa Pravda za Davida je grupa istine i pravde“, izjavio je Dragičević.

Početak skupa kasnio je gotovo dva sata, jer je policija blokirala prilaze Banjaluci i zaustavljala automobile i vozila koja su se uputila ka tom gradu, a mnogi su vraćeni u mesta iz kojih su krenuli.

Ipak, kako javljaju mediji iz Srpske, na Trgu Krajine se nalazi oko 40.000 ljudi.

U celom gradu bile su raspoređene jake policijske snage, a iza Narodne skupštine Republike Srpske i u blizini Trga Krajine bila je stacionirana Specijalna policija sa štitovima.

Od nesrećnog slučaja do istrage o ubistvu

Slučaj smrti Davida Dragičevića privukao je veliku pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i okolnim zemljama. Nestanak Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo telo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u Vrbas.

Okupljanja građana na Trgu Krajine traju neprekidno od 26. marta ove godine, a od 20. septembra otac mladića Davor Dragičević svakodnevno boravi na trgu i poziva da se rasvetli  slučaj stradanja njegovog sina.

Policija je prvobitno tvrdila da je njegova smrt nesrećan slučaj, da bi Tužilaštvo kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS. Tvrde i da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađena droga LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, Dragičević se utopio u reci Crkvena nakon što je bežeći upao ili je gurnut u nabujalu rečicu.

Davor Dragičević, Davidov otac, za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuje vrh Republike Srpske i MUP-a RS. Advokatski tim porodice Dragičević nakon nedavnog sastanka sa Želimirom Lepirom, glavnim okružnim javnim tužiocem, saopštio je da su zadovoljni napretkom istrage i da se "krug sužava".

SNSD u isto vreme u Banja luci održao završni miting

U isto vreme kada i protest „Pravda za Davida“ u Banjaluci je održan i završni miting vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika uoči izbora koji su zakazani za nedelju.

Iz policije su ranijih dana pozvali na otkazivanje ovog skupa, kao i skupa "Pravda za Davida"  zbog bezbednosnog rizika.

Kandidat SNSD-a za člana Predsdedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na večerašnjem skupu da je uveren u veliku pobedu.

„Naša pobjeda je dominantna, apsolutna i približava se cifri od 50 posto podrške“, rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u više navrata se verbalno sukobljavao sa Davorom Dragičevićem, ocem nastradalog Davida. On je na predizbornom skupu SNSD u Bileći poručio Dragičeviću kao i članovima grupe "Pravda za Davida" da od 8. oktobra, posle opštih izbora u BiH, više neće biti na Trgu Krajine u Banjaluci.

Dragičević je nakon toga Dodiku odgovorio u video poruci na Fejsbuku, ističući da on „oca deteta kojeg su silovali i ubili“ neće nikada skloniti i zaustaviti ga da se bori za pravdu.

Izvor: N1, Beta, B92, BNTV