Više od 100 profesora i asistenata: Premijerka pokušala da izvrši politički pritisak i ponizi nastavnike i saradnike Filozofskog fakulteta

Potpisnici podrške građanskim protestima sa Filozofskog fakulteta reagovali su otvorenim pismom na nedavnu izjavu premijerke Ane Brnabić na televiziji Pink, u kojem ocenjuju da je predsednica Vlade pokušala da izvrši politički pritisak i ponizi nastavnike i saradnike Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su podržali građanske proteste.

Protest Jedan od pet miliona / Foto: Srđan Ilić

Potpisnici inicijative #105 od 5 miliona, među kojima je više od 100 profesora u penziji, redovnih i vanrednih profesora, docenata, asistenata i saradnika naveli su i da je za posebnu osudu pokušaj nipodaštavanja njihove koleginice Marije Bogdanović, profesorke emerite, bivše dekanice Filozofskog fakulteta i bivše rektorke Univerziteta u Beogradu.

"Nažalost, kako to obično biva sa ovom vlašću, premijerka je manipulacijama, zamenom teza i već uobičajenim ignorisanjem postavljenih pitanja o ugroženosti demokratije u Srbiji, unizila samu sebe i potvrdila bojazan, koju smo još ranije izrazili u pismu podrške protestima, da u našem političkom sistemu prepoznajemo 'brojne znake diktature', da su građanima 'ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode' i da 'progonima u tabloidima, pretnjama, pritvorima, sudskim procesima i nasiljem pokušavaju da se zastraše i ponize građani Srbije'", navodi se u otvorenom pismu.

Stanje svih državnih objekata, poput škola, fakulteta, bolnica, domova zdravlja, policijskih stanica i kasarni, predstavlja odraz u ogledalu države, koju zakoni obavezuju da brine o njihovom održavanju, ističe se u pismu.

"Nažalost, u mnogim takvim zgradama često nisu obezbeđeni ni osnovni uslovi za obavljanje odgovarajućih aktivnosti. Premijerkino pokretanje pitanja sanitarnih uslova na Filozofskom fakultetu u Beogradu samo je providan pokušaj odvraćanja pažnje od osnovnog društvenog problema Srbije danas - galopirajuće autokratije i gušenja građanskih sloboda", piše u pismu.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona u otvorenom pismu podsećaju i na nekoliko članova Ustava Republike Srbije i to:

Član 1 - Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Član 2 - Suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika. Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

Član 46 - Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

"Na kraju, žalosno je da je aktuelnoj vlasti, po svemu sudeći, nepojmljivo da postoje građani koji postupaju u skladu sa svojom savešću. Nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su podržali proteste će se i ubuduće revnosno odazvati svom pozivu odbrane javnog interesa kada god budu smatrali da je, kao što je to danas slučaj, on ugrožen", zaključuje se u otvorenom pismu.

Brnabić: Profesore Filozofskog fakulteta nije brinuo čučavac za studente

Inače, pre dva dana, gostujući na televiziji Pink predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da joj protesti smetaju jer se kako je navela, "ne razgovara o rezultatima, već o paušalnim tvrdnjama".

Kao primer, kako je navela, apsurda premijerka je komentarisala i deo intervjua profesorke Filozofskog fakulteta Marije Bogdanović.

„Ona je bila i dekan tog fakulteta, a u intervjuu priča o tome da je sistem danas surov, jak i sirov. Na pitanje o Sergeju Trifunoviću, ona je rekla, a svi znaju kakvim rečnikom se koristi Sergej Trifunović, rekla je da je on bistar čovek, aktivan, da ima nadahnuće… Dakle profesor sa Filozofskog fakulteta to kaže“, izjavila je Brnabić i rekla da ne može to da prihvati kao da to „pokazuje besmisao današnjih kritika“.

Ona je tokom gostovanja pokazala i štampane fotografije na kojima se vide toaleti tog fakulteta.

„Njihovi studenti su do leta prošle godine imali čučavac. Da li je to nekog potreslo? Profesore to nije interesovalo, oni su imali normalan toalet. Mene je to interesovalo, Vlada se za to interesovala“, rekla je, između ostalog, premijerka Vlade Srbije gostujući na TV Pink.

„Podrška jer su ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode“

Inače, grupa od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta podržala je građanske proteste protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Kako je objavljeno na sajtu portala Peščanik na kome su navedena i imena svih potpisnika, oni su to učinili jer smatraju da su građanima Srbije ukinute „političke, ekonomske i kulturne slobode" koje predstavljaju temelj modernih društava.

U saopštenju su naveli da potpisnici apela kao naučnici, „istraživanjem pojedinca i društva, u ponašanju aktuelne vlasti prepoznaju brojne znake diktature“.

"Građanima Srbije su ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih evropskih demokratija. Urušene su institucije i primena zakona, a opšti interesi podređeni ličnim i partijskim", saopštili su tada potpisnici pružajući podršku.

Građanske proteste “Jedan od pet miliona” , pored profesora i saradnika Filozofskog fakulteta, podršku su pružili i Fakultet političkih nauka, a podrška je ubrzo stigla i od profesora i saradnika Pravnog fakulteta u Beogradu.

Podsetimo, komentarišući podršku dela akademske zajednice građanskim protestima koji se već devet nedelja održavaju, ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta dodajući da među profesorima i saradnicima koji su podržali proteste “nema ozbiljnih imena”.

Izvor: Insajder