Više tužilaštvo obustavilo postupak protiv Siniše Malog

Više javno tužilaštvo u Beogradu nakon skoro godinu dana proveravanja nalaza izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije o imovini gradonačelnika Siniše Malog, utvrdilo je da nema dokaza da je Mali počinio krivično delo iz njihove nadležnosti, saznaje portal Pištaljka. 

Siniša Mali

Više javno tužilaštvo ovu informaciju dostavilo je portalu nakon što je odbilo da im dostavi dokumentaciju o tome kako je vođena istraga u ovom slučaju.

Kako navodi Pištljka, umesto dokumenata dobili su obaveštenje od javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva Nataše Krivokapić u kojem piše: „Iz prikupljenih podataka, kao i analizom istih, Više javno tužilaštvo u Beogradu je našlo da ne postoje dokazi koji bi ukazali da se u radnjama gradonačelnika Siniše Malog stiču elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti višeg tužilaštva“.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je pre dve godine postupak provere imovine Siniše Malog nakon čega je u avgustu 2015 prosledila izveštaj Višem tužilaštvu u Beogradu. Prema pisanju portala Pištaljka, kome je po zakonu o dostupnosti informacija dostavljen ovaj izveštaj, gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je u januaru prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije čak 29 nekretnina, od kojih se samo dve - garaža i petosoban stan - vode na njegovo ime.

U izveštaju se između ostalog navodi i da je banka posumnjala, u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva na račun Siniše Malog, kao i da postoje još  tri sumnjive transakcije. 

U Izveštaju o imovini gradonačelnika Agencija za borbu protiv korupcije navodi da je na osnovu podataka poreske uprave utvrđeno da je Siniša Mali primao novac „iz i van radnog odnosa“ od firmi interesno povezanih sa biznismenom Petrom Matićem, suvlasnikom kompanije MPC Holding, jedne od vodećih kompanija na polju investiranja u poslovne, komercijalne i stambene objekte.

Siniša Mali je krajem juna za Insajder rekao da nije upoznat sa takvim navodima Agencije kao i da Matića nije video više od deset godina.

„Možda neka njihova sumnja, ne znam šta i kako ali to se nije desilo“ rekao je Mali, navodeći da se projekti koje grad realizuje sa kompanijom čiji je suvlasnik Petar Matić dogovaraju sa direktorom te firme a ne vlasnikom. 

Kako je Insajder ranije pisao, Prvo osnovno tužilaštvo uputilo je MUP-u zahtev za prikupljenje potrebnih obaveštenja u slučaju provere imovine gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Međutim, ovo tužilaštvo ispituje samo da li je Mali prijavio svu imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije.

Izvor: Pištaljka, Insajder