Viši sud odredio pritvor osumnjičenom čije izručenje traži BiH, Vulin: Jedan od najozloglašenijih kriminalaca

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredio je privremeni pritvor za juče uhapšenog D. E. čije izručenje traži Bosna i Hercegovina, saopšteno je iz ovog suda.

Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je danas da je hapšenje jednog od "najzloglasnijih" kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske D.E. (1980) dokaz da će u obračunu sa mafijom najpre pasti najveći mafijaši, prenosi MUP.

"Hapšenje D.E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države", ocenio je Vulin i dodao da je  u pitanju višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih dela.

Saopštio je da je D.E, 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal, osudio na devet godina zatvora zbog vršenja ukupno pet krivičnih dela među kojima su i krivična dela iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Imenovani je, dodao je Vulin, organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma opojne droge skank, radi preprodaje na ilegalnom tržištu.

"Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji", naveo je ministar u pisanoj izjavi.

Hapšenje osumnjičenog D.E. Foto: Mup Srbije

MUP je prethodno saopštio da su juče  pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, postupajući po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, lišili slobode lice D. E. (1980) i priveli ga nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost.

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu u ponedeljak 21. decembra saslušao je osumnjičenog E.D. i doneo rešenje kojim mu se određuje privremeni pritvor, saopšteno je u utorak iz Višeg suda.

Sud je doneo takvu odluku u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći po zahtevu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine od 16. decembra 2020. godine i po međunarodnoj poternici Interpola Sarajevo za privremeno pritvaranje lica E.D, pre podnošenja originalne dokumentacije iz BiH, navodi se.

U saopštenju se precizira da pritvor može trajati 18 dana, usled postojanja okolnosti koje ukazuju da će se lice čije se izručenje zahteva sakriti ili pobeći, u cilju ometanja postupka odlučivanja po zamolnici ili sprovođenja izručenja.

Viši sud navodi da se privremeni pritvor može ukinuti ako molba za izručenje i dokumentacija navedena u članu 4 Ugovora između Srbije i Bosne i Hercegovine o izručenju ne bude dostavljena u roku od 18 dana od dana pritvaranja, ali da se on može produžiti do 40 dana, na obrazloženi zahtev BiH.

Kako se navodi u saopštenju Višeg suda, molbom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine traži se izručenje lica E.D. radi vođenja krivičnog postupka i suđenja zbog organizovanog kriminala.

Mediji u Srbiji navode da je po Interpolovoj poternici uhapšen Darko Elez (46), koji se tereti za najteža krivična dela medju kojima su ubistva, pokušaji ubistva, iznude, šverc cigareta i oružja.

Izvor: Insajder