Viši sud oslobodio Dejana Anđusa optužbi za iznudu

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas sportskog novinara i televizijskog voditelja Dejana Anđjusa optužbi da je pokušao da iznudi 30.000 evra od biznismena Milojice Markovića.

Dejan Anđus

Kako je rečeno na izricanju presude u Palati pravde, Anđus nije kriv za iznudu odnosno za delo koje mu je bilo stavljeno na teret.

U obrazloženju presude sudija Olivera Đurđić je rekla da "sud tokom postupka nije utvrdio da je optuženi izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret", na osnovu izjava oštećenog Milojice Markovića da je doživeo kao pretnju Anđusove poruke da mu preda novac, ali i "atmosferu" povodom Anđusovih emisija na televiziji Kopernikus.

Đurđić je rekla da u "konkretnom slučaju nema dokaza, iako je oštećeni shvatio pretnje ozbiljno", da je on zbog pretnji "bio doveden u stanje da preda 30.000 evra" Dejanu Anđusu.

Sudija je rekla i da je oštećeni Milojica Marković, direktor firme "Baumeister," priznao da taj iznos novca ne potražuje od okrivljenog, odnosno da je postojao raniji dogovor.

Đurđić je prilikom izricanja presude pročitala više SMS poruka u kojima Anđus traži novac od Milojice Markovića u različitim iznosima, da bi na kraju to bilo 30.000 evra "za letovanje", kao i uplatu otpremnina za dve ženske osobe, navodeći u porukama da se radi o takvom "dogovoru" koji očekuje da Marković ispuni, što je on izbegavao.

Anđus nakon izricanja presude nije želeo da daje izjave za medije, ali je njegova advokatica Vesna Golubović ocenila da je sud doneo jedinu ispravnu i zakonitu odluku.

Prema njenoj oceni, Anđus je bio izložen neosnovanom procesu i pravo je čudo da je takva optužnica i došla do suda.

Anđus je uhapšen 30. juna 2017. godine, a policija je objavila snimke na kojima od oštećenog preuzima koverat sa novcem. Novinar je u više navrata isticao da mu je cela afera nameštena iz političkih razloga. On je optuživao svog, kako je tvrdio, bivšeg prijatelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da stoji iza te afere jer je u svojim emisijama počeo da kritikuje vlast.

Izvor: Beta