Viši sud preinačio presudu, odbijena tužba penzionera za vraćanje penzije

Viši sud u Novom Sadu usvojio je žalbu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i preinačio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bačkoj Palanci kojom je ranije presuđeno da PIO penzioneru vrati iznos koji mu je uskraćen po zakonu o umanjenju penzija iz 2014. Ovom odlukom odbijena je tužba i zahtev za isplatu penzionera J. M. iz Bačke Palanke. Kako se navodi u odgovoru Insajderu, Viši sud je ovakvu odluku doneo jer je ocenio da je PIO samo poštovao Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je i propisao isplatu umanjenih penzija.

Ilustracija, penzije

Viši sud je, obrazlažući svoju odluku o odbijanju tužbe penzionera za vraćanje oduzetog dela penzije, ocenio da u postupanju PIO fonda nije bilo nezakonitog i nepravilnog rada.

“Do isplata umanjenih penzija došlo je na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, pa je tuženi PIO Fond bio dužan da postupa u skladu s ovim Zakonom, zbog čega ne može da postoji njegova odgovornost za razliku u iznosima penzije koje tužilac smatra pripadajućim, odnosno isplaćenim“, navodi Viši sud u odgovoru Insajderu.

Sud je, kako se dodaje, naveo i da je pomenutim zakonom predviđeno da će se prilikom isplate, iznos penzije čija visina je već bila utvrđena Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, procentualno umanjiti, tako da je tuženi PIO Fond u svom radu zapravo samo primenjivao Zakon po kome je on bio i ovlašćen, a ujedno i obavezan.

„Prilikom odlučivanja cenjena je činjenica da je taj zakon - Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija u spornom periodu bio na pravnoj snazi u Republici Srbiji, dakle važio je, s obzirom na to da je Rešenjem Ustavnog suda Republike Srbije iz septembra 2015. bila odbačena inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti”, dodaje se u odgovoru Insajderu.

Inače, presuda Osnovnog suda u Bačkoj Palanci prvo je stigla u Apelacioni sud u Novom Sadu da bi se on 10. januara ove godine proglasio nenadležnim jer se radilo o sporu male vrednosti nakon čega je predmet prosledio Sudu u Novom Sadu.

Osnovni sud: PIO da nadoknadi penzioneru skinuti iznos

Podsetimo, u oktobru prošle godine Osnovni sud u Bačkoj Palanci doneo je prvostepenu presudu kojom je naloženo Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da penzioneru J. M. nadoknadi iznos koji mu je smanjen od iznosa penzije primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

PIO fond je po toj presudi bio obavezan da penzioneru isplati razliku između pripadajuće i isplaćene mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. do 31. decembra 2017. s pripadajućom kamatom.

Kako su preneli mediji, u presudi je navedeno da je ovakvo umanjenje penzije u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakonom o opštem upravnom postupku.

“Po stanovištu suda tuženi je bio dužan da za sve korisnike, pa i tužitelja kojima je umanjio penziju, prethodno po službenoj dužnosti donese rešenje o umanjenju penzije sa poukom o pravnom leku”, navodi se u presudi.

Predsednik Srbije komentarisao prvostepenu presudu penzioneru

Prvostepenu presudu koju je penzioner dobio protiv PIO fonda komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“O tome bih mogao mnogo da vam pričam, ali ću još da ćutim, jer čekam da se nešto završi. Onda ćete da se iznenadite ko, kako i zašto je doneo takvu odluku”, izjavio je Vučić za Espreso.

Ovu izjavu predsednika Srbije javno je osudio predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić na svom tviter nalogu i pozvao Visoki savet sudstva da reaguje tvrdeći da je u pitanju “flagrantno kršenje Ustava”.

Ovakav komentar predsednika Srbije komentarisao je i sudija Apelacionog suda Miodrag Majić. “Kako će nakon ovakve izjave izgledati žalbeni postupak? Da li će uopšte biti odlučivanja ili je zapravo već odlučeno? Ako postoje podaci o nezakonitom postupanju, šta se do sada čekalo?”, napisao je Majić na svom tviter nalogu.

Zakon o smanjenju penzija ukinut tek prošle godine

Inače, Zakon o privremenom načinu isplate penzija donet je 2014. godine bez javne rasprave, uz obrazloženje Vlade da je ta mera neophodna zbog toga što se Srbija suočava s teškim finansijskim problemima i što je “blizu bankrota”.

Ova mera dovela je do brojnih protesta penzionera.

O ukidanju zakona se polemisalo i krajem 2017. godine kada je usvajan budžet Srbije za 2018. godinu. Tada je Fiskalni savet ocenio da više ne postoje razlozi zbog kojih su penzije smanjene, te da bi Zakon trebalo ukinuti. Skupština je ukinula zakon tek u septembru prošle godine, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ustavni sud: Zakon o smanjenju penzija opravdan

U septembru 2015. godine Ustavni sud je doneo odluku da odbaci inicijativu za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije što je izazvalo burne reakcije.

Svoju odluku, Ustavni sud je obrazložio tako što je naveo da je donošenje ovakvog zakona opravdano jer:

- utiče na očuvanje finansijske održivosti penzionog sistema, što omogućava redovnu isplatu penzija.

- najveći broj penzionera nije obuhvaćen merama

- Ustav ne garantuje iznos penzije

- ovakve mere su privremenog karaktera.

Ovakvu odluku Ustavnog suda pojedini pravnici ocenili su kao političku koja nije zasnovana na pravu, a Udruženja sindikata penzionera Srbije najavilo je podnošenje tužbe Sudu u Strazburu.

Sindikat penzionera Srbije "Nezavisnost" sproveo je kompletnu proceduru i podneo predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, a ovakve poteze u međuvremenu najavila su i druga udruženja penzionera.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.