Viši sud: Suđenja samo u hitnim, slučajevima u vezi s vanrednim stanjem i ako preti zastarelost

Viši sud u Beogradu, za vreme trajanja vanrednog stanja, sudiće samo u hitnim predmetima kao što su oni u kojima su optuženi u pritvoru ili postoji predlog za pritvor, ukoliko je optuženi ili oštećeni u predmetu maloletnik, kao i ukoliko je reč o porodičnom nasilju. Postupaće se i u slučajevima u kojima postoji opasnost od zastarelosti, kao i u predmetima za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem. Ostala suđenja, kako se navodi u saopštenju Višeg suda, se odlažu.

Palata pravde / Foto: Srđan Ilić

Kako se navodi, građanski sporovi su otkazuju, osim u sporovima koji sup o zakonu hitni.

“U postupcima u kojima je podnet predlog za određivanje prethodne ili privremene mere, u postupcima radi osporavanja ili utvrđivanja očinstva i materinstva i u sporovima za zaštitu od diskriminacije i zlostavljanja na radu”, navodi se.

U predmetima u drugom stepenu, sudije će poslove obavljati od kuće izuzev kada je neophodno da se održi sednica veća. Biće i dežurnih sudija i pripravnika dok traje vanrednog stanje, a sva sudska odeljenja neće vršiti prijem stranka.

“Sudije i zaposleni sa detetom do 12 godina starosti, kao i sudije i zaposleni stariji od 60 godina, koji boluju od hroničnih i akutnih bolesti, do daljnjeg neće raditi, s obzirom na to da spadaju u kategoriju naročito osetljivih lica”, navodi se u saopštenju.

Zabrana rada odnosi se i na sudije porotnike starije od 60 godina koji učestvuju u radu sudskih veća.

Takođe, ni dostavna služba za vreme trajanja vanrednog stanja neće vršiti dostavu sudskih pismena na terenu, dok će se dostava državnim organima vršiti kao i do sada, kružnom poštom.

Juče je na sastanku u Ministarstvu pravde sa sa predstavnicima pravosudnih organa odlučeno ograničenje rada sudova. Preporuka je bila da sudovi i tužilaštva ubuduće smanje rad tako što će se obavljati poslovi koji su najhitniji i od najvišeg značaja za građane i državu.

Broj zaraženih trenutno u Srbiji je 65, a od juče je na snazi vanredno stanje. Najvažnije vesti u vezi sa pandemijom koronavirusa u Srbiji pratite na sledećem link-u.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.