Viši sud: Ukinut pritvor policajcima i radnicima BIA u slučaju Jovanjica nakon dopisa tužilaštva da su ispitani svi svedoci

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu ukinuo je juče pritvor grupi osumnjičenih u slučaju Jovanjica, među kojima su, pored civila, i policajci i radnici BIA. Kako navodi portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić, Sud je rešenje o ukidanju pritvora doneo s obzirom na to da ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal obavestilo da su ispitani svi svedoci.

Jovanjica

„Takođe, predlog za ukidanje pritvora podneli su i branioci okrivljenih iz istih razloga. Shodno navedenom i kako su ispitani svi predloženi svedoci, a imajući u vidu obaveštenje tužioca, te kako više ne stoje razlozi za pritvor određeni odredbom 211.stav 1 tacka 2, sudija je doneo rešenje o ukidanju pritvora“, navodi Tešić za Insajder.

Podsetimo, prvog jula u okviru nastavka istrage o poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica, gde je policija u novembru pronašla plantažu marihuane, uhapšeno je još sedam lica, a među njima i policajac Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Baštovanović, bivši šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, Radovan Bojović, Alekandar Tošić i Branislav Radovanović, radnici BIA.

Kako je tada saopštilo Tužilaštvo, navedena lica privedena su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava i o po nalogu organizatora Predraga Koluvije. Ubrzo je privedenim licima određen pritvor.

Predrag Koluvija i još osam lica uhapšeni su u novembru ove godine zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove policija je pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenili 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Kompanija „Jovanjica” iz Stare Pazove u javnosti je poznata kao jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji, a prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, od aprila ove godine dozvoljeno joj je da u svojim staklenicima proizvodi industrijsku konoplju. Samo Koluvijino imanje, na kome je zvanično uzgajao organsku hranu, posećivali su ranije tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin kao i bivši direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić.

Okolnosti koje u pratile otkrivanje činjenice da se u okolini Stare Pazove nalazi plantaža marihuane bile u u najmanju ruku neobične.

MUP se o ovoj akciji oglasio tek sedam dana nakon pronalaska marihuane, pa su predstavnici opozicije iznosili optužbe da vlasnika firme Jovanjica kao i samu kompaniju Jovanjica, štite predstavnici vlasti.

Izneta je i tvrdnja da je posle hapšenja Koluvija nazvao Andreja Vučića. Sam Koluvija je to, preko svoje advokatice, iz pritvora demantovao, a funkcioner SNS-a Miloš Vučević podneo je i krivičnu prijavu protiv Andreja i Aleksandra Vučića.

Sredinom juna ove godine, Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal podignutu protiv Predraga Koluvije i ostalih osumnjičenih.

Krajem jula u Specijalnom sudu u Beogradu suđenje u slučaju Jovanjica je i počelo, a optužnica otkriva detalje slučaja - da je Koluvija bio u kontaktu s državnim sekretarom u MUP-u Milosavom Miličkovićem, da je plantaže marihuane obezbeđivala firma bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice kao i da niko nije kontrolisao šta Koluvijina kompanija tamo gaji, iako je policija već imala saznanja da je uključen u proizvodnju droge, a njegov kum pre osam godina uhapšen upravo jer je imao zasad marihuane.

Izvor: Insajder