Viši sud: Za suđenje za Srebrenicu potrebna nova optužnica

Viši sud u Beogradu sopštio je danas da je novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković podnela nepotpun zahtev za nastavak krivičnog postupka protiv optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine. Kako se navodi, sudu nije dostavljena nova optužnica na osnovu koje je moguće nastaviti ovaj krivični postupak. 

Viši sud

Tužilaštvo za ratne zločine, je juče objavilo da je novoizabrani tužilac za ratne zločine  Snežana Stanojković podnela sudu 17. jula. zahtev za nastavak postupka protiv optuženih za zločine u Srebrenici.

Danas je međutim, Viši sud  saopštio da je taj zahtev podnet po optužnici koja je odbačena rešenjem Apelacionog suda u Beogradu zbog čega predstavlja „ formalno pravno nepostojeći akt“.

To znači da nastavka postupka neće biti jer je potrebno podignuti novu optužnicu.

Podsetimo, Apelacioni sud je 5.jula odbacio optužnicu u slučaju "Srebrenica" jer u vreme kada je podignuta nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom prestao mandat.

Na imenovanje tužioca za ratne zločine čekalo se duže od godinu dana što je, kako se ispostavilo, za posledicu imalo i prekid jedinog suđenje za zločin u Srebrenici koje se vodi pred srpskim pravosuđem.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženi su da su , zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Optužnica je podignuta 21. januara.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a optuženi koji se brane sa slobode odbacili su navode optužnice.

Zločin u Srebrenici je presudama međunarodnih sudova proglašen genocidom u kome je u julu 1995. godine za samo nekoliko dana ubijeno više od 8 hiljada ljudi.