Visoki oficir bivše OVK: Neću se pojaviti pred Specijalnim tužilaštvom

Visoki oficir bivše OVK Remzi Šalja izjavio je danas da se neće pojaviti pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu 17. januara.

Sud za zločine OVK

On je potvrdio da je dobio poziv da se pojavi pred Tužilaštvom, ali je izjavio da to neće učiniti.

Šalja, koji je bio komandant Specijalne jedinice Glavnog štaba bivše OVK, pozvao je i druge bivše pripadnike OVK da se ne odazivaju pozivima Specijalnog suda.

"Onima koji su mi dostavili poziv, a koji su izjavili da su policajci Euleksa, rekao sam da ne priznajem taj sud, da sam Albanac i da sam ponosan na borbu u kojoj sam učestvovao i zato pozivam i moje drugove, kako smo se zakleli za domovinu i zastavu, tako da damo obećanje da ne priznajemo ovaj sud i da se ne predajemo Hagu", napisao je Šalja na fejsbuku.

Tokom dana poziv za davanje izjave u Specijalonom tužilaštvu dobio je i jedan od najpoznatijih komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sami Ljuštaku.

Saopšteno je da je pozvan i visoki oficir bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nazif Mehmeti, koji je tokom rata bio poznat kao komandant Dini da da izjavu pred Specijalnim sudom u Hagu.

Mediji su ranije objavili da je poziv za davanje izjave dobio predsednik Vojnog suda OVK Sokolj Dobruna, komandant Operativne zone Lap Rustem Mustafa Remi i dvojica niže rangiranih oficira bivše OVK.

Jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Rustem Mustafa-Remi, koji je takođe pozvan da da izjavu pred Specijalnim tužilaštvom za OVK u Hagu 14. januara, rekao je nedavno da će izaći „čista obraza iz tog procesa“. On je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je podržavao formiranje Specijalnog suda, jer je „vreme da se završi poglavlje prošlih vremena“.

Rustem Mustafa je 2015. pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog počinjenih ratnih zločina tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine pred Osnovnim sudom u Prištini. Osuđen je zbog nezakonitog zadržavanja, pritvaranja i maltretiranja kosovskih Albanaca tokom rata na Kosovu. U trenutku kada mu je izrečena presuda Mustafa je bio poslanik PDK, stranke Hašima Tačija u Skupštini Kosova.

Prištinski mediji javili su nedavno da je Specijalno tužilaštvo pozvalo još četiri oficira OVK, a jedan od njih je navodno već ispitan zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma. Agencija Kosovapres je javila da se radi o Astritu Šabaniju, koji je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina zbog ubistva četvorice Roma i jednog Albanca.

Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo su institucije koje su formirane zakonom usvojenim u Skupštini Kosova 2015. godine kao rezultat izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija koji je 2011. godine prihvaćen kao dokument Saveta Evrope.

Iako je Sud formiran još pre tri godine, do danas nije podignuta nijedna optužnica.

U poslednjih nekoliko godina i srpski i kosovski mediji spekulisali su ko bi sve mogao da se nađe na optuženičkoj klupi. U tom kontekstu pominjali su se brat Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj i jedan od osnivača OVK-a Azem Sulja, a mediji su pisali i da su pod istragom i kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji za koga se navodilo da je bio prvi čovek ŠIK-a, paralelne obaveštakjne službe na Kosovu.

Izvor: Beta