Vlada: Formirana Radna grupa za izradu medijske strategije

Na današnjem sastanku premijerke Ane Brnabić s predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja formirana je Radna grupa za izradu medijske strategije, čiji je predsednik Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja, saopštila je Vlada Srbije. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su se posle "tri runde teških pregovora" novinarska i medijska udruženja uz prisustvo međunarodnih institucija, s Vladom Srbije dogovorila o početku izrade Medijske strategije i formiranju Radne grupe, kao i o uporednom rešavanju "veoma ozbiljnih medijskih problema u zemlji".

Vlada Srbije

Kako se navodi u saopštenju Vlade, radna grupa se sastoji od 9 predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i 8 predstavnika države.

Članovi Radne grupe u ime medijskih i novinarskih udruženja su: Vukašin Obradović, Tanja Maksić, Jelena Kleut, Stojan Marković, Boban Tomić, Dalila Ljubičić, Nino Brajović, Maja Rakovic i Dragana Čabarkapa.

Predstavnici države u Radnoj grupi su: predstavnici Ministarstva finansija Jelena Tanasković, Ministarstva pravde Radomir Ilić, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Saša Mogić, Komisije za zaštitu konkurencije Marija Kovačević, Republičkog zakonodavstva Ranka Vujović, Uprave za javne nabavke Jelena

Nejasan ishod prethodnog sastanka

Nakon drugog sastanka premijerke Ane Brnabić i predstavnika medijskih i novinarskih udruženja održanog pre 10 dana pojavile su se oprečne izjave i saopštenja o tome šta je ishod sastanka.

Dok je Vlada u svom prvom saopštenju tvrdila da je na tom sastanku izabran predsednik radne grupe za izradu Medijske strategije, predsednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović izjavili su da su prenete netačne informacije, između ostalog i to da je grupa formirana i da je izabran predsednik.

Vlada se nakon toga ponovo oglasila saopštenjem u kojem je navela da radna grupa nije formirana, kao i da to tako nije ni saopšteno, ali u naknadnom saopštenju nije objasnila raniju informaciju da je na današnjem sastanku izabran predsednik radne grupe.

Marković, Republičkog sekretarijata za javne politike Dejan Raketić, kao i predstavnik Vlade Vojvodine Atila Marton.

U saopštenju se dodaje da će medijska strategija biti izrađena uz podršku OEBS-a i Delegacije Evropske unije u Srbiji, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku.

Navedeno je i da je na današnjem sastanku dogovoreno da Vlada Srbije formira Koordinaciono telo za saradnju sa medijima, dok će medijska i novinarska udruženja formirati Tim za dijalog. Ova dva tela zajedno će i operativno raditi na rešavanju problema novinara i medija.

Članovi Koordinacionog tela biće savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević, savetnica predsednice Vlade Srbije za medije Jelena Kovačević, Nemanja Pantić iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ana Subotić iz Ministarstva kulture i informisanja, Milica Vučković iz Ministarstva pravde, Jelena Parezanović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ranka Vujović iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, saopšteno je iz Vlade.

U Timu za dijalog biće predstavnici medijskih i novinarskih udruženja.

Današnjem sastanku prisustvovali su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sa predstavnicima ovog ministarstva, savetnica predsednika Republike Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica predsednice Vlade Srbije za medije Jelena Kovačević.

Sastanku su prisustvovali svi predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, kao i ambasador OEBS u Srbiji Andrea Oricio, predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Fondacije Konrad Adenauer.

Sejdinović: Težak i naporan proces s neizvesnim ishodom

Sejdinović je za agenciju Beta izjavio da novinarska i medijska udruženja neće učestvovati u izradi strategije ako država odbije da rešava goruće probleme, među kojima se izdvajaju bezbednost novinara i diskriminacija medija koji nisu bliski vlasti.

Dodao je da su na današnjem sastanku novinarska i medijska udruženja zahtevala od Vlade Srbije da se hitno razreši slučaj nestanka novinara Stefana Cvetkovića i da se zaustavi "politička zloupotreba tog slučaja".

Rekao je da je na sastanku rečeno da su pojedina novinarska i medijska udruženja odbila novac u znak protesta zbog brojnih neregularnosti na konkursima Ministarstva kulture i informisanja za medije.

"Biće ovo, po svemu sudeći, veoma težak i naporan proces, s neizvesnim ishodom, u koji moramo ući i pokušati da nešto uradimo", ocenio je Sejdinović.

On je posle sastanka rekao da će OEBS biti posrednik celog procesa, te da će se osnovati i ekspertski tim koji će pomagati Radnoj grupi u izradi dokumenta.

Povlačenje strategije

Nacrt medijske strategije donet je početkom marta uprkos činjenici da su Radnu grupu za izradu tog dokumenta još u oktobru prošle godine napustili predstavnici najvećih medijskih i novinarskih udruženja. Iako ministar informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović mesecima nisu imali sluha za zamerke struke da takva strategija nema legitimitet, nakon konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izrada medijske strategije je zaustavljena.

Povlačenje strategije, koja je u isključivoj nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, proglasila je savetnica za medije predsednika Republike.

Odgovarajući na pitanja Insajdera, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da ne smatra da postoji odgovornost njega i njegovih kolega zbog činjenice da strategija još uvek nije usvojena. Kako je istakao, izrada tog dokumenta nije vraćena na početak.

Nacrt medijske strategije, koji je u međuvremenu povučen iz procedure, nikada nije predstavljen javnosti.

Radna verzija tog dokumenta do koje su došli novinari Insajdera, između ostalog, predviđa jačanje uloge države u „ostvarivanju javnog interesa“, što je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom strategijom i usvojenim medijskim zakonima.

Izvor: Insajder