Vlada Kosova formirala tim za razmatranje ukidanja takse

Ministarstvo ekonomije Kosova formiralo je tim za identifikaciju trgovinskih barijera, koji će Vladi Kosova preporučiti uklanjanje ili zadržavanje stopostotne takse na uvoz srpske robe.

Kosovo

Devetočlani tim, osnovan odlukom ministarke ekonomije Rozete Hajdari, trebalo bi da iznese preporuke kako izbeći prepreke, shodno tome i da da preporuku da li treba ukinuti taksu na srpske proizvode, prenosi Kosovo online pisanje Gazeta ekspresa.

Na osnovu dokumenta do kojeg je došla prištinska televizija T7, tim čine predstavnici Ministarstva trgovine iz različitih odeljenja ovog ministarstva koji takođe učestvuju u kosovskoj Agenciji za carinu, hranu i veterinarstvo, a takođe su u ovu grupu uključeni i predstavnici preduzeća. Kosovska Privredna komora, Klub proizvođača i Poslovna komora su tri tela koja prenose i zastupaju glas kosovskih preduzeća.

U timu ne učestvuju predstavnici Američke privredne komore Kosova, iz koje su poručili da će njihovi stavovi morati da se čuju.

„Uprkos našem različitom stavu o pitanju takse, Američka privredna komora veruje u važnost raznolikosti mišljenja i ideja o kojima bi trebalo da se raspravlja u okviru tih tela. Međutim, tokom protekle nedelje imali smo sastanak i sa premijerom i sa ministrom ekonomije, na kojem smo saopštili ono što je već javni stav Američke komore o važnosti neometane trgovine između zemalja Zapadnog Balkana, a samim tim i puna ekonomska integracija celog regiona“, izjavio je Arian Zeka iz Američke privredne komore na Kosovu.

Iz Ministarstva ekonomije Kosova kažu da su u stalnim razgovorima sa Američkom privrednom komorom.

„Ministar se takođe sastao sa predstavnicima američkih, britanskih, slovenačkih, italijanskih i austrijskih komora i udruženja koji štite interese preduzeća. Američka komora je, dakle, deo konsultacija sa ministrom“, rekao je savetnik ministrke ekonomije Getoar Mjeku.

Nije poznato kada će ovaj posao koji podrazumeva ispitivanje trgovinskih barijera, biti završen, a i sam Mjeku priznaje da nije obavešten o rokovima, dodajući da su ministar i radna grupa posvećeni pažljivom razmatranju i davanju dobre preporuke Vladi Kosova.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova su u sporazumu o koalicionoj vladi predvideli da će taksa od sto odsto na srpske proizvode biti zamenjena merom reciprociteta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvujući na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu uz premijere Albanije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, pozvala je juče na ukidanje taksi Prištine na robu iz Srbije.

Vlada Kosova je krajem novembra 2018. godine donela odluku o povećanju taksi na proizvode iz Srbije sa 10, na čak 100 odsto nakon čega je zamrznut dijalog između Beograda i Prištine. Mesec dana nakon toga doneta je odluka i da takse od 100 odsto ubuduće važe i za strane brendove koje svoje pogone imaju u Srbiji.

Izvor: RTS, Kosovo-online