Vlada Kosova imenovala članove Nadzornog odbora Trepče, konkurs za Srbe u narednim nedeljama

Vlada Kosova imenovala je članove Nadzornog odbora Trepče na jučerašnjoj sednici vlade, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera, a prenosi Kossev. Pozivajući se na pisanje Kohe, sajt navodi da nisu imenovani svi članovi, odnosno da je imenovano šest od devet članova - tri mesta ostala su upražnjena za srpsku zajednicu i konkurs će biti raspisan "u roku od nekoliko nedelja".

Trepča

"Vlada Kosova usvojila je predlog Komisije za davanje preporuka o imenovanju članova Nadzornog odbora 'Trepča, A.D.', i time zatvorila obećanje Vlade o kompletiranju svih odbora", stoji u saopštenju iz kosovske vlade od srede, bez navođenja imena članova odbora.

Koha je jutros javila da su neki od članova - Esat Peci – odbornik SO Južna Mitrovica i kandidat za gradonačelnika ove opštine na prethodnim izborima iz redova Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, kao i kandidat za odbornika u Mitrovici iz redova Nisma-e Fatmira Ljimaja, Feriz Fetahu.

Insajder u izgradnji: Cena kosovske iluzije

Ko su članovi iz redova srpske zajednice biće poznato nakon konkursa. 

Prema kosovskom zakonu koji predviđa formiranje Nadzornog odbora, Srbi imaju jedno zagarantovano mesto, preneli su ranije prištinski mediji, navodeći i da je Srpska lista zahtevala "povećanje prisustva srpskih predstavnika" na do tri člana, a da su time uslovljavali glasove za demarkaciju koja je u međuvremenu, posle gotovo tri godine - usvojena.

Srpska je, piše Kossev, potom ove navode demantovala, rekavši da za njih "temа takozvane demаrkаcije uopšte ne postoji". Poslanici stranke Srpske liste nisu glasali za demarkaciju, ali je to učinio Adem Hodža iz redova goranske zajednice, a koji je deo poslaničkog kluba Srpske liste.

Formiranje Nadzornog odbora je jedan od glavnih preduslova za sprovođenje kosovskog zakona o Trepči koji je usvojen oktobra 2016. godine, a kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog kombinata.

Posle usvajanja zakona u kosovskom parlamentu kojim je Vlada Kosova upisana kao vlasnik 80 odsto Trepče, Vlada Srbije donela je odluku o poništavanju odluka kosovske skupštine o Trepči i njihovih pravnih posledica. Vlada Kosova je tu odluku nazvala nerazumnom i bez pravnog uticaja. Odluku je osporio i Vrhovni sud Kosova, ali je Vlada u Prištini tvrdila da to neće promeniti status zakona.

Politički predstavnici Srba u institucijama Kosova isticali su da je zakon usvojen na neustavan način, bez njihovog učešća, kao i da su zanemareni interesi srpske zajednice, te su zbog toga i "zamrzli" svoje učešće u kosovskim institucijama.

Održan je potom i niz protesta menadžmenta i radnika Trepče Sever, kao i hitna sednica četiri opštine na Severu KiM-a, uz oštru verbalnu reakciju beogradskih zvaničnika i zamrzavanje učešća predstavnika Srba u kosovskim institucijama. Predstavnici Srba su zatražili i ocenu ustavnosti ovog zakona, ali je Ustavni sud odbio njihov zahtev. Posle gotovo šest meseci, predstavnici Srba su se vratili u kosovske institucije, iako dekret nije usvojen "kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje ZSO".

U međuvremenu Trepča na Severu sprovodi socijalni program uz, kako prenosi Kossev pozivajući se na izjave rukovodstva kombinata, "razumevanje Vlade Srbije, a za 600 do 700 radnika.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je, nakon usvajanja Zakona o Trepči da bi o tom pitanju moglo da se razgovora za pregovaračkim stolom u Briselu samo ako na to pristanu i Beograd i Priština. Kosovski političari su odbacili tu mogućnost tvrdeći da je to "gotova stvar". Tadašnji premijer Aleksandar Vučić je rekao da bi o Trepči trebalo da se postigne kompromis uinteresu i Srba i Abanaca.

Trepča je još od 2009. u kosovskom APR-a kao pravno lice koje se nalazi pod administracijom Kosovske agencije za privatizaciju. To znači da se porezi i doprinosi plaćaju kosovskim institucijama.

Unmik je na pitanja Insajdera nakon usvajanja Zakona o Trepči odgovorio da je Kosovska agencija za privatizaciju preuzela je nadležnost nad Trepčom 2008, pošto je Evropska unija prestala da finansira Poverilačku agenciju na Kosovu koju je Unmik osnovao 2002. radi rekonstrukcije i unapređenja ekonomije Kosova.

Izvor: Kossev, Insajder