Vlada Kosova ograničila kretanje građana i vozila zbog širenja koronavirusa

Vlada Kosova sinoć je donela meru kojim se od danas zabranjuje kretanje građanima i privatnim vozilima, između 10 i 16, kao i između 20 i i šest časova, izuzev za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda. Predsednik Kosova Hašim Tači ove odluke Vlade ocenio kao neustavne i neprimenljive. 

Kosovo

Vlada Kosova je sinoć na elektronskoj sednici prihvatila zahtev Ministarstva zdravlja da preduzme oštrije mere za sprečavanje širenja korona virusa, kojim se od utorka, 24. marta zabranjuje kretanje građanima i privatnim vozilima, između 10 i 16, kao i između 20 i i šest časova.

Zabrana kretanja ne važi za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda, kao što su hrana i lekovi, za ljude i životinje i za usluge i aktivnosti u vezi sa pandemijskim upravljanjem (zvaničnike opština i Vlada) i osoblje iz sektora zdravstvo, bezbednost i javna uprava.

Obezbeđen je besplatan promet  za privredne operatere koje su klasifikovane kao važne prema NACE kodovima koje Ministarstvo ekonomije, rada, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija dozvoljava da deluju u tom vanrednom periodu u vezi sa pandemijom korona virusa, kao i besplatnim prevozom usluga za osiguranje rada lanca snabdevanja.

Kretanje na ulicama se dozvoljava, ali ne više od dve osobe zajedno i uvek držeći udaljenost od dva metra od ostalih.

Zabranjeni su skupovi u svim sredinama, osim kada je to neophodno za obavljanje zadataka za sprečavanje i borbu protiv pandemije i gde je dozvoljeno rastojanje dva metra.

U slučaju smrti, sahrani mogu prisustvovati samo bliski članovi porodice pokojnika i lica koja obavljaju pogrebnu službu.

Tači: Mere Vlade neustavne

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras ocenio da su odluke Vlade Kosova da ograniči kretanje građana i vozila na određeno vreme neustavne i neprimenljive.

„Vlada Aljbina Kurtija je večeras flagrantno pogazila ustav Republike Kosova, njena odluka je institucionalno neodgovorna i u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova. Odluka o ograničavanju slobode kretanja građana predstavlja nepoštovanje prava i obaveza građana Kosova kako je to predviđeno Ustavom Kosova“, kazao je Tači.

Rekao je da ograničavanje kretanja građana može da se ostvari jedino prilikom proglašavanja vanrednog stanja.

„Vanredno stanje može da proglasi jedino Skupština Kosova, a takvo stanje sada ne postoji. Kao predsednik Kosova, dužan sam da poštujem Ustav, ali i da obezbedim da institucije Kosova deluju u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje. Ja ću u skladu sa Ustavom da se suprostavljam svakoj instituciji koja gazi Ustav i kosovske zakone“, rekao je on.

Tači je rekao da ni Vlada, niti bilo koja druga institucija nema prava da gazi ljudska prava i slobode, i da je večerašnjom odlukom Vlada Kosova pogazila mnoge članove Ustava.

„Ova odluka je u celosti neustavna, građani nemaju obavezu da poštuju protivustavne odluke i niko ih zbog toga ne može kažnjavati. Podvlačim: ni Policija Kosova niti drugi organi ne treba da primenjuje ovu neustavnu odluku Vlade jer će time i sami izvršiti krivično delo“, istakao je Tači.

Prema mišljenju kosovskih pravnika, Vlada Kosova nema pravo da donosi tu odluku jer to predstavlja ograničavanje osnovnih ljudskih prava.

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani je izjavio da se na osnovu odredbi Ustava Kosova Vlada ili bilo koja druga institucija, bez uvođenja vanrednog stanja me može ograničiti kretanja građana.

„Ne nikako, niko ne može ograničiti kretanje građana niti uvesti policijski čas ako pre toga Skupština Kosova nije proglasila vanredno stanje“, rekao je Hasani za agenciju Beta.

Na Kosovu je do sada registrovan 61 slučaj zaraženih novim koronavirusom, a jedna osoba je preminula, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Juče je na Kosovu registrovano 26 novih slučajeva obolelih od novog korona virusa. Među novoobolelima 14 osoba je iz opštine Mališeva, 11 iz Gnjilana i jedna iz Đakovice.

Izvor: Beta