Vlada ponudila rešenje za Gošu: Kredit za plate, posao sa Irancima

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Goše Milan Vujičić rekao je za Insajder da je Vlada Srbije, nakon današnjih razgovora, radnicima i rukovodstvu firme dala ponudu za prekid štrajka i modus za isplatu plata radnicima.

Goša, štrajk

Prema toj ponudi, kako ističe Vujičić, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) bi trebalo Goši da odobri kredit od 10 miliona dinara za isplatu plata radnicima u prvoj tranši. Nakon mesec dana AOFI bi Goši odobrila još 10 miliona. Taj kredit bi bio namenski i rukovodstvo firme ne bi moglo da ga koristi ni u kakve druge svrhe, sem radi isplate zarada radnicima.

„Dogovor je da Goša taj kredit isplati od posla sa Irancima koji je vredan 400 000 evra. Generalni direktor je načelno prihvatio ponudu, a ja ću pričati sutra sa radnicima. Ipak, sve pada u vodu ako vlasnik Goše koji se još nigde nije pojavio, konačno ne dođe i ne pusti menicu. Vlada neće da uđe u reprogram duga u suprotnom,“ ističe Vujičić za Insajder.

Prema tom dogovoru, radnici bi za prekid štrajka odmah dobili 30 000 dinara, a nedelju dana još 30 000.

On dodaje da su u planu i razgovori sa rukovodstvom Hestila oko kupovine vagona, kojim bi se isplatili dugovi, ali i čime bi ostalo novca i za obrtna sredstva i nastavak proizvodnje.

„Radnici će sutra doneti odlulu. U suštini, i dalje se čeka šta će novi vlasnik da kaže, jer bez njega nema ništa. Gospodin Šćepanović očigledno nema moć da donese konačnu odluku,“ kaže Vujičić za Insajder.

Podsetimo, nakon razgovora u ponedeljak u Vladi, ministar privrede Goran Knežević ocenio je da je stečaj “jedini lek” za fabriku šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke, dok je predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić, posle sastanka sa ministrom, izjavio da nije došlo do konkretnog pomaka i da se štrajk nastavlja.

Podsetimo, Goša državi duguje više od 500 miliona dinara, a radnici nisu primili platu više od 20 meseci zbog čega štrajkuju od marta ove godine.

Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je u halama Goše 22. marta izvršio samoubistvo.

Nakon toga, Vlada Srbije je radnicima isplatila jednokratnu pomoć od 60.000 dinara i izdvojila novac za pokrivanje troškova njihovog zdravstvenog osiguranja do kraja septembra ove godine.

Goša je od aprila ove godine u vlasništvu firme Lisnаrt čije je sedište nа Kipru, a pre toga je njen vlasnik bio slovački ŽOS.

Međutim, iz „Lisnarta“ se nikada nisu pojavili u Goši. Generalni direktor Milutin Šćepanović je u više navrata odbio da odgovora na pitanja Insajdera o tome ko su novi vlasnici, kakva je njihova veza sa prethodnim vlasnicima, kao i da li će se u skorije vreme pojaviti u Srbiji.