Vlada predložila dopune Zakona: Smena direktora ako koriste resurse javnih preduzeća za promociju političkih stranaka

Vlada Srbije usvojila je Predlog dopune Zakona o javnim preduzećima, kojim je predviđena smena direktora pre isteka perioda na koji je imenovan ako koristi resurse javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.

Direktori javnih preduzeća, ilustracija

U dopunama Zakona navodi se da će direktor biti smenjen ako za stranačku promociju koristiti službene prostorije, vozila i inventar preduzeća bez naknade.

U predloženim zakonskim dopunama navodi se i da će direktor javnog preduzeća biti razrešen ako vodi izbornu kampanju u radno vreme. Ista kazna će mu sledovati i ako vrši pritisak na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeću u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima.

Direktor javnog preduzeća će biti smenjen i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a nije preduzeo radnje za koje je nadležan da to spreči.

Kako izgleda moguća zloupotreba resursa javnih preduzeća moglo se videti na dan održavanja lokalnih izbora u opštini Lučane, 16. decembra prošle godine. Tada su automobili u vlasništvu više javnih preduzeća bili prisutni u toj opštini. Kako je otkrila organizacija CRTA, reč je automobilima Toplane Novi Sad, JKP Lisje, JKP Čistoća Novi Sad, JKP Drugi oktobar Vršac…

Zbog toga je CRTA podnela i niz krivičnih prijava protiv odgovornih odgovornih lica u javnim preduzećima čija su vozila bila prisutna u Lučanima tokom lokalnih izbora.

Nedeljkov: Ko će smenjivati direktore

Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA, navodi da je dobro što se u Zakon uvodi smena direktora zbog zloputreba resursa javnih preduzeća, dok se sa druge postavlja pitanje pokretača procedure za smenu.

„To bi trebalo da budu osnivači javnih preduzeća, ali to su politička tela – Vlada, lokalne skupštine… Postavlja se pitanja kako će reagovati. Nedavno je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Tužilaštvo nas je obavestilo da je tražilo od policije da prikupi dodatne informacije, ali postavlja se pitanje političke odgovornosti”, naveo je Nedeljkov. 

Mirović je za N1 nedavno potvrdio da je službeno vozilo Vlade Vojvodine bilo u Lučanima na dan izbora, i to po njegovom nalogu.

„Službeno vozilo je u Lučanima bilo po mom nalogu. Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno”, rekao je Mirović, odgovarajući na pitanje zašto su vozač i vozilo Izvršnog veća Vojvodine bili u Lučanima na dan izbora.

Odvajanje funkcionerske i političke funkcije

Vlada Srbije usvojila je nedavno i predloge Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, „sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu“, saopšteno je nakon sednice Vlade Srbije.

Pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu, stoji u saopštenju.

Ovim zakonskim predlozima predviđa se uvođenje novog pojma - „javni resursˮ pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine, koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Izvor: Insajder, Beta