Vlada: Privrednim subjektima omogućeno plaćanje odloženih poreza i doprinosa na najviše 24 rate bez kamate

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojena je Uredba o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid-19, saopšteno je danas.

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

"Predloženom uredbom omogućava se privrednim subjektima, koji su se opredelili za odlaganje dospelosti za plaćanje poreza i doprinosa, da to plaćanje odlože na najviše 24 jednake mesečne rate bez plaćanja kamate dok odlaganje traje", piše u saopštenju Vlade.

Danas je usvojena i Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije, čime se predviđaju sredstva za 100.000 vaučera za 2021. godinu, kako bi se investiralo u domaći turizam.

Pravo na vaučer u maksimalnom iznosu od 5.000 dinara imaju penzioneri, nezaposlena lica i korisnici posebne novčane naknade iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnici prava za pomoć i negu drugog lica, zaposleni, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, poljoprivrednici i studenti.

Vlada Srbije je drugom današnjom odlukom obezbedila za 2021. godinu sredstva za subvencionisanu kupovinu elektro i hibridnih vozila u iznosu od 120 miliona dinara, kako bi se umanjili negativni efekti zagađenja vazduha i ono i značajno smanjilo.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju izmene Međunarodne konvencije o harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe, kojim se usaglašava procedura za sve zemlje članice koje su potpisale ovaj međunarodni dokument.  

Na sednici je utvrđen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Saveta ministara Bosne i Hercegovine i vlada Srbije i Crne Gore. Primenom tog sporazuma biće uređena pitanja iz ove oblasti na moderniji način i u skladu sa strukturom Zajedničkog modela "EUROCONTROL".

Članovi Vlade usvojili su Akcioni plan za sprovođenje Inicijative partnerstvo za otvorenu upravu u Srbiji za period 2020-2022. godine.

"S obzirom na to da Strategija proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan reformu javne uprave postavlja kao jedan od tri stuba procesa pristupanja, primena ovog dokumenta obezbediće podršku i veće angažovanje vlada širom sveta, kako bi se poboljšao integritet, transparentnost, efikasnost i odgovornost javne vlasti", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako je procenjeno, time će se graditi poverenje javnosti, ojačati saradnja sa organizacijama civilnog društva, osnažiti učešće građana u upravljanju, unaprediti borba protiv korupcije, pristup informacijama i upotreba novih tehnologija.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.