Vlada RS stavila van snage Izveštaj o Srebrenici i formirala međunarodnu komisiju

Vlada Republike Srpske stavila je van snage Izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine, objavljeno je na sajtu ove Vlade. Vlada je, kako se navodi u saopštenju, formirala nezavisnu međunarodnu Komisiju “koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine”.

Vlada Republike Srpske

Vlada RS je van snage stavila i izveštaje Radne grupe Vlade Republike Srpske donete 2005. godine za sprovođenje zaključaka iz konačnog Izveštaja Komisije za Srebrenicu, usvojenog godinu dana ranije, navodi se u saopštenju.

"U cilju celovitog i istinitog sagledavanja dogadjaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada RS formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine", objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade RS.

Dodaje se da će sastav i zadaci Komisije biti određeni posebnim rešenjem.

Vlada RS je donela i zaključak o formiranju nezavisne međunarodne Komisije koja će ispitati i sačiniti izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

Ova Komisija, kako je navedeno, formira se i zato što Vlada Federacije BiH nije ispunila nalog Doma za ljudska prava BiH da istraži stradanje Srba u Sarajevu tokom rata u BiH.

Ministarstvu pravde RS naloženo je da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav ove dve komisije.

Ovi zaključci Vlade stupaju na snagu danom donošenja, navedeno je na sajtu Vlade RS.

Srpski poslanici u parlamentu RS su 14. avgusta odbacili Izveštaj Komisije o Srebrenici, što je izazvalo oštre reakcije bošnjačkih stranaka, medjunarodnih predstavnika u BiH, kao i američkog Stejt departmenta.

Povlačenje Izveštaja tražila je Narodna Skupština RS, a na zahtev predsednika RS Milorada Dodika.

U zaključcima, koje su potpisale sve srpske partije u Skupštini, traženo je da se prestane sa manipulacijama žrtvama, bez obzira na nacionalnu pripadnost, i navedeno je da je Izveštaj Komisije sačinjen pod pritiskom međunarodne zajednice, zbog čega rad same Komisije nije mogao biti nezavisan.

“U to vreme postojala je organizovana represija od strane Pedija Ešdauna, a ovi zaključci nisu osuda Komisije, već osuda vremena u kojem je izveštaj rađen i tadašnjih pritisaka. Tendencija je bila da se na desetu godišnjicu Dejtona daju teške kvallifikacije kada je u pitanju RS”, rekao je Dragan Čavić, predsednik NDP-a i tadašnji predsednik RS.

Čavić je rekao i da će nova komisija da uradi ono što je trebalo ranije da se radi, a to je da se obuhvati ceo ratni period.

„Stojim iza svake reči koju sam rekao kada sam se pre 14 godina obratio građanima. Mislim da je krajnje vreme da se utvrdi istina i da ona jednom za svagda bude osnov za pomirenje na ovim prostorima”, poručio je Čavić.

Inače, kao privremeno radno telo Vlade Republike Srpske, Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995 obrazovana je u decembru 2003. godine.

Donošenje Odluke o formiranju te Komisije bilo je motivisano obavezom RS da odgovori na Odluku Doma za ljudska prava BiH.

Odluka Doma odnosi se na 49 prijava koje su podneli najbliži rođaci osoba nestalih u događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995, i o čijoj sudbini do danas nemaju pouzdanih saznanja.