Vlada Srbije i Mitilineos postigli dogovor o vraćanju 40 miliona duga RTB Bor toj grčkoj kompaniji

Grčka kompanija Mitilineos i Vlada Srbije dogovorile su se da Srbija toj firmi isplati 40 miliona dolara kompenzacije, na šta se obavezala odlukom arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u Rudarsko-topioničarski basen Bor, saopštio je danas Mitilineos.

RTB Bor

Na predlog Vlade Srbije, država će toj kompaniji isplatiti kompenzaciju od 40 miliona dolara u četiri kvartalne rate bez kamate do decembra 2018. godine.

Kako se navodi u saopštenju te grčke metalurške kompanije na njenom sajtu, sporazum su u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

"Na ovaj način, dve strane konačno su rešile problem star 15 godina i stvorile preduslove da se investicije Mitilineosa ponovo vrate na tržište Srbije", navela je grčka kompanija.

Podsetimo, arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da Mitilineosu plati kompenzaciju u visini oko 40 miliona dolara zbog spora oko ulaganja u RTB Bor.

Kako je tada saopštio Mitilineos, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su "RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo".

Podsetimo, Politika je prethodno pisala da osim 40 miliona dolara, koliko će Srbija u ratama platiti "Mitilineosu", ova kompanija sudu u Atini predala je još jedan, znatno veći odštetni zahtev.

Čak i da Srbija grčkom "Mitilineosu" do kraja isplati odštetu od 40 miliona dolara, naše obaveze prema ovoj grčkoj kompaniji time se ne završavaju, navodi Politika. Pozivajući se na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, osim arbitraže u Ženevi, koju je Srbija izgubila, postoji još jedan sudski spor koji je trenutno u toku, navodi Politika.

Pred prvostepenim sudom u Atini "Mitilineos" je tužio RTB "Bor", tražeći odštetu od 60 miliona dolara, jer ova kompanija nije poštovala tri ugovora potpisana u drugoj polovini devedesetih godina, piše Politika. Kako se navodi u izveštaju Saveta, postupak je u početnoj fazi, a ročište je zakazano za 21. februar 2019. godine.

Inače, u toku su pregovori za kupovinu RTB Bora. Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski izjavio je nedavno da kompanija mora da promeni vlasničku strukturu i da će ove godine objaviti međunarodni poziv za prikupljanje ponuda za RTB Bor.

Poslovanjem RTB Bora Insajder se bavio u emisiji „Rudnik dugova“.