Vlada Srbije: Postignut dogovor sa frilenserima; Pogačar: Dogovoreno prelazno rešenje

Vlada Srbije postigla je dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije, saopšteno je iz te institucije. Predsednik Udruženja radnika na internetu Srbije Miran Pogačar je za Insajder potvrdio da je postignuto “prelazno rešenje”, a da će se dogovori nastaviti do 1. januara 2022. do kada bi trebalo da bude pronađeno trajno rešenje za oporezivanje radnika na internetu.

Protest Udruženja radnika na internetu ispred Skupštine Srbije Foto: Srđan Ilić

U saopštenju Vlade se navodi da je prihvaćen predlog udruženja radnika na internetu da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto. Na sastanku je dogovoreno da će radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Iz Vlade je sopšteno da je na sastanku dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

Imajući u vidu da je Vlada Republike Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli su se uslovi za prestanak protesta frilensera, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić je prošlog vikenda, kada su frilenseri protestovali ispred Skupštine Srbije, rekla da je spremna za nastavak razgovora, ali "bez ultimatuma".

Poreska Uprava je krajem prošle godine, posle kontrole, dostavila frilenserima rešenja o naplati poreza za prethodnih pet godina iako nije postojao precizan zakon za tu kategoriju radnika.

To udruženje je protestovalo više puta, a privremeno su prekinuli proteste kada su započeli pregovore sa Vladom Srbije, koji su neuspešno okončani, kada je Vlada ponudila da se otpiše kamata, prizna veći procenat troškova i uvede neoporezivi deo od 32.000 mesečno, a dug plaća u mesečnim ratama deset godina.

Udruženje radnika na internetu je odbacilo takav predlog. Oni su i ranije danas organizovali protest ispred Skupštine Srbije

 

Izvor: Beta, Insajder