Vlada Srbije: Preporuka REM-u da donese pravilnik o zastupljenosti stranaka na javnim servisima tokom kampanje

Vlada je na današnjoj sednici usvojila Zaključak kojim se preporučuje Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da donese pravilnik kojim će se bliže definisati predstavljanje političkih subjekata u izbornoj kampanji na javnim medijskim servisima, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije

U saopštenju se navodi i da je usvojen zaključak kojim se Skupštini Srbije preporučuje da organizuje otvoreni sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranka, predstavnici REM-a i predstavnici svih pružaoca medijskih usluga u oblasti televizije sa nacionalnom frekvencijom. 

„Predviđeno je da se na ovom sastanku razmotri i precizira pojam zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje“, piše u saopštenju Vlade.

Vlada je u poslednje vreme usvojila više zaključaka koji se tiču unapređenja izbornog procesa.

Vlada Zaključkom pozvala funkcionere da poštuju Zakon

Prvim usvojenim zaključkom Vlada je “ukazala” svim funkcionerima na obavezu poštovanja člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, i to u periodu od raspisivanja do okončanja izbora.

Kako je tada navedeno u saopštenju, Zaključkom se između ostalog ukazuje da funkcioner ne može da koriste javne skupove i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, a posebno da “ne sme da ih koristiti u svrhu javnog predstavljanja učesnika na izborima, izbornih programa, pozivanja birača da glasaju ili ne glasaju za određene učesnike na izborima”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je i šef radne grupe Vlade koja se bavi izborima, je potom izjavio da će kršenje pravila navedenih u Zaključcima za sobom povlačiti disciplinsku odgovornost.

Potom je na sednici Vlade održanoj 26. septembra usvojeno deset novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Кancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava.

Inače, od 3. oktobra u javnoj raspravi je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji je na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava izradilo Ministarstvo finansija.

Cilj ovog propisa je, kako je saopšteno, pojačavanje odgovornosti političkih subjekata, učesnika izbora, kada je reč o korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanju ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji.

Politički subjekt može, prema Nacrtu zakona, da koristi za izbornu kampanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora.

Inače, danas je održan drugi sastanak vlasti i dela opozicije u Skupštini Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta. Kako je saopšteno iz Skupštine, na dnevnom redu su razmotrena „četiri suštinska pitanja“ – mediji i uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i transparentnost biračkog spiska, kao i prethodni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

U zajedničkoj izjavi predsednice Skupštine Maje Gojković i posrednika iz Evropskog parlamenta Кnuta Flekenštajna se navodi da nove inicijative ne rešavaju sve nedostatke, te da je pre narednog međustranačkog dijaloga zakazanog za sredinu novembra potrebno preduzeti nove korake za poboljšanje izbornih uslova.

Izvor: Insajder