Vlada Srbije: Usvojen Nacionalni plan za smanjenje zagađenja iz starih i velikih energetskih postrojenja

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila, kako se navodi, unapređeni tekst Nacionalnog plana za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih, velikih postrojenja za sagorevanje (NERP).

Vlada Republike Srbije

„Ovim planom Srbija se obavezuje da napravi značajne iskorake u pogledu smanjivanja emisija zagađujućih materija iz velikih energetskih postrojenja. Njegova primena ima za cilj da se do 31. decembra 2027. godine emisije iz starih velikih postrojenja za sagorevanje usaglase sa graničnim vrednostima emisija definisanim Direktivom o industrijskim emisijama“, navedeno je u saopštenju Vlade.

Inače, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je pre nekoliko dana da, prema podacima iz 2018. godine, u termoelektranama „Nikola Tesla” Obrenovac emisije gasova prevazilaze planirane 4,7 puta, a u „Kostolcu” 14 puta.

Sekretarijat EZ pokrenuo je 16. januara preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova. Direktiva je stupila na snagu 1. januara 2018. godine sa ciljem da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode da ne poštuje zakon i „dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja”.

„U Srbiji postoji 16 velikih ložišta, a emisije prevazilaze dozvoljene standarde u termoelektranama 'Nikola Tesla' A i B, Kostolac A i B, u termoelektrani-toplani (TE-TO) Novi Sad, u Energani Pančevo i u postrojenju Atmosferska destilacija Naftne industrije Srbije”.

Na pitanje da li je video odgovor Ministarstva rudarstva i energetike da se preduzimaju sve mere utvrđene NERP-om, Kopač je rekao da taj plan nikad nije usvojen.

„Znamo da postoji Nacrt tog plana i kada smo prvi put za končanu verziju zamolili Ministarstvo zaštite životne sredine rekli su nam da još rade na njemu. Kad smo drugi put zatražili konačnu verziju nisu nam ni odgovorili”, rekao je Kopač.

Na pitanje koje mere treba da se preduzmu rekao je da u termoelektrane treba ugraditi filtere.

Dodao je da je Sekretarijat odobrio srpski Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) 2016. godine i da je proteklih godina više puta pozivao srpske vlasti da se taj plan usvoji.

Konkretnije akcije na smanjenju zagađenja vazduha usledile su polovinom januara, nakon što je vazduh u brojnim gradovima danima bio prekomerno zagađen.

Vlada Srbije je 17. januara osnovala Radnu grupu za „sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Srbiji“ i imenovala premijerku Anu Brnabić za predsednicu ovog tela.

Na prvom sastanku Radne grupe je, kako je saopšteno iz Vlade, dogovoreno odobravanje subvencija za kupovinu elektro i hibridnih vozila, i u tom kontekstu postavljanje brzih elektro-punjača na ključnim mestima putnih koridora.

Izvor: Insajder