Vlada Srbije usvojila komercijalni ugovor s konzorcijumom Behtel-Enka za izgradnju Moravskog koridora

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Кomercijalni ugovor za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina (Moravski koridor), saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vlada Srbije

Кomercijalni ugovor će biti potpisan sa konzorcijumom Behtel-Enka, koji je Vlada Srbije, na osnovu sprovedenog javnog poziva, izabrala za strateškog partnera za realizaciju ovog projekta.

Auto-put Pojate-Preljina gradiće se u dužini od 112,3 kilometra i povezaće Кoridor 10 i auto-put "Miloš Veliki" i sva veća mesta u delu centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, uključujući Čačak, Кraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Кruševac i Ćićevac. U saopštenju Ministarstva se ne navodi vrednost ugovora, a kako je usvojen poseban zakon za ovaj koridor, na njega se neće odnosti propisi o javnim nabavkama.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je početkom avgusta javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju deonice auto-puta Pojate-Preljina, odnosno Moravskog koridora. Nakon što je „leks specijalisom“ projekat proglašen za javni interes, na sednici Vlade je doneta i Uredba kojom su određeni kriterijumi za dobijanje posla izgradnje koridora, a ujedno su praktično proglašeni nevažećim propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki.

Prema usvojenoj Uredbi o kriterijumima i izboru strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora, na javni poziv je mogla da se javi samo kompanija ili konzorcijum koji je u poslednje tri godine imao finansijski obrt od minimum milijardu evra. To je bio jedan od uslova za dobijanje posla. Pored toga, kao kriterijum je bio naveden i uslov da se podnosilac prijave ne nalazi na “crnoj listi” Svetske banke, da je registrovano domaće pravno lice, da će koristiti domaći materijal, angažovati domaću radnu snagu, podizvođače… Strateški partner morao je da prihvati obavezu i da svaka deonica na Moravskom koridoru bude završena u roku od dve i po godine.

Ipak, i pre poziva i odluke Vlade Srbije, u oktobru prošle godine ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel Šon Keri, potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice Moravskog koridora – investicije koja bi koštala najviše 800 milione evra.

Tada je ministarka Mihajlović najavila početak radova za 2019. godinu, a potpredsednik Behtela da će izgradnja trajati dve i po godine.

Na novinarsko pitanje zašto se to radi bez tendera, Zorana Mihajlović je tada rekla da Srbija ima strateške ugovore s više zemalja, na osnovu kojih je do sada izgrađeno mnogo pruga i puteva.

Upravo zbog te činjenice, deo opozicije je optuživao predstavnike vlasti da se posao na ovom projektu namešta Behtelu mimo zakona.

Skupština Srbija je u međuvremenu, početkom jula, usvojila poseban Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina, poznatijeg kao Moravski koridor.

Ovaj takozvani „leks specijalis“ omogućio je eksproprijaciju zemljišta na trasi Moravskog koridora, a sve postupke koji su u vezi s realizacijom projekta proglasio hitnim.

Na osnovu ovog posebnog zakona, doneta je i Uredba o kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera, kojom su suspendovani i propisi koji se odnose na javne nabavke.

Moravski koridor trebalo bi da bude gotov do 2022. godine, a vrednost radova se, kako je naveo RTS, procenjuje na 755 miliona evra.

Izvor: Insajder