Vlada Srbije usvojila plan reorganizacije Srbijagasa

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila plan reorganizacije javnog preduzeća Srbijagas, koji znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Srbijagas

"Srbija zaslužuje da ima gasni sektor koji je moćan i profitabilan, a sprovoenje plana koji je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, a Vlada Srbije prihvatila, omogućiće da to i realizujemo, sa jasnim zadacima i rokovima", rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ocenila je da će reformisanje Srbijagasa stvoriti uslove za stabilno i sigurno snabdevanje gasom, i za mnogo efikasnije i profitabilnije poslovanje gasnih preduzeća što je važno i zbog infrastrukturnih projekata koje realizuju.

Prema njenim rečima, plan reorganizacije Srbijagasa donosi razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između Srbijagasa i preduzeća Transportgas i Distribucijagas Srbija, licenciranje tih preduzeća za delatnost koju obavljaju i usklađivanje njihovog rada sa Zakonom o energetici.

"Plan obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima Srbijagas ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje te kompanije", naglasila je ministarka.

Dodala je da reformisanje Srbijagasa, pored toga što je propisano zakonima Srbije, predstavlja i preuzetu međunarodnu obavezu.

"Donošenje plana i sprovođenje ovih reformi je važno i zbog sprečavanja najavljenog uvođenja mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, kao i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa Evropskom unijom", rekla je Mihajlović.

Novi mandat u resoru energetike, stari sukob sa direktorom Srbijagasa

Zorana Mihajlović je prvi put kad je bila ministarka energetike, u periodu od 2012. do 2014. godine, govorila o tome da postoje problemi u uspostavljanju kontrole rada JP Srbijagasa, na čijem je čelu i tada bio Dušan Bajatović.

U međuvremenu, Bajatović je ostao na toj funkciji, dok je Mihajlović 2014. imenovana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da se sukob između njih nastavio, svedoči i činjenica da je Batajović, nedugo nakon što je Mihajlović postavljena ponovo na mesto ministarke energetike, udaljen sa sastanka s ministarkom Mihajlović, zbog kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, nepoštovanja institucije Vlade Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike ranije je izjavila da će tražiti smene nekih direktora javnih preduzeća u energetskom sektoru, naglašavajući da nije zadovoljna time što ta preduzeća ne postižu rezultate koji se od njih očekuju i da će do smena doći zbog toga, a ne po partijskoj liniji ili iz nekih drugih interesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre tri dana, a nakon sastanka s ministrima Vlade Srbije i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte iz oblasti infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede na pitanje o sukobu ministarke energetike Zorane Mihajlović i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića odgovorio da su oboje bili na sastanku.

Kako je naveo, on je na sastanku zamolio direktore javnih preduzeća za korektan odnos prema ministru. Kako je rekao, ne moraju da se vole, ali je nužno da sarađuju.

"Što se tiče odnosa Zorane Mihajlović i Dušana Bajatovića, pozvao sam ih oboje na sastanak i zamolio sam direktore da imaju poštovanje prema ministarki, ne mora da bude ljubavi, ali mora da bude poštovanja i da odnos funkcioniše na normalan način, ako ne bude tako, okrenućemo se drugim merama",  rekao je predsednik.

Izvor: Beta, Insajder