Vlada tek razgovara o eventualnim promenama Zakona o finansijskoj podršci porodici

Uprkos tome što je resorna ministarka Slavica Đukić Dejanović nedavno izjavila da je Nacrt izmena Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom gotov i da će se pred parlamentom naći do kraja prvog kvartala ove godine i prolećnog zasedanja Skupštine, to se nije desilo. Naprotiv, tek je danas prvi put organizovan sastanak premijerke Ane Brnabić i resornih ministara s predstavnicima nevladinih organizacija kako bi se razgovaralo pa tek nakon toga ušlo u, kako je navedeno, „izmene i dopune ili potpuno novi zakon“.

Brnabić, Đorđević i Đukić Dejanović na sastanku sa NVO povodom Zakona o finansijskoj podršci / Foto: Insajder

Sastanku u Vladi Srbije su, pored premijerke, danas prisustvovali ministar za rad Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, kao i prestavnici nevladnih organizacija, poput Inicijative „Mame su zakon“, udruženja NORBS, Bebac, MODS i Roditelj, koji su ranije iznosili kritike na usvojene izmene Zakona. Sastanak je bio zatvoren za javnost.

Kako za Insajder kaže poslanica Tatjana Macura u ime inicijative „Mame su zakon“, na sastanku je dogovoreno da za mesec dana bude organizovan novi susret, a da u međuvremenu bude urađena finansijska analiza danas iznetih predloga. Kako je dodala, dogovoreno je da će do tada biti izrađen i nacrt izmena Zakona koji će biti predstavljen na sastanku, a koji bi zatim trebalo da ide u skupštinsku proceduru.

Kako objašnjava Macura, ministarka Đukić Dejanović je još jedno odlaganje izmena opravdala time što „Vlada radi istovremeno na hiljadu različitih stvari“.

„Moja pretpostavka je da će u prvim izmenama za mesec dana biti rešen problem dece s invaliditetom, odnosno da će doći do brisanja te odredbe, kao i da će biti rešen problem žena čija je plata veća od tri minimalca“, kaže Macura.

Podsetimo, prema članu 12, stavu 7 Zakona o finansijskoj podršci roditelji dece s invaliditetom više ne mogu primati naknadu za bolovanje zajedno sa naknadom za negu deteta s teškoćama u razvoju.

„Moj utisak je da premijerka nije bila u potpunosti informisana kako izgleda primena Zakona“, smatra Macura, ali navodi da je pozitivno to što do će do makar nekakvih izmena doći.

Ona je rekla i da je „ne raduje“ to što ne postoji prostor za obeštećenje trudnica koje su u prethodnom periodu bile pogođene trenutnim zakonom, ali da je njena ideja usvajanje leks specijalisa.

Brnabić: Razgovor, pa onda izmene

Premijerka je na samom početku sastanka izjavila da je država ušla u prethodne izmene zakona s „najboljim namerama“, a da uprkos tome što, kako navodi, daje više nego ikad, kritika ima više nego ikada.

„U ovom pitanju mislim da ne mogu da postoje političke strane. Treba da razgovaramo, pa da onda uđemo u izmene i dopune postojećeg zakona ili u potpuno novi zakon“, navela je premijerka.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, na današnjem sastanku dogovoreno je da se detaljno analiziraju predlozi koje su dostavila udruženja, s ciljem da se izrade izmene i dopune zakona koji će zadovoljiti sve strane.

Ministarka Đukić Dejanović je, stoji u saopštenju, ocenila da je „važno uskladiti optimum potreba s finansijskim mogućnostima države“ i navela da je analiza pokazala da postoje tri kategorije žena koje mogu biti u nepovoljnoj poziciji primenom aktuelnog zakona: one koje su radile manje od šest meseci, žene s velikim primanjima i one koje su se zaposlile i ostale trudne u istom mesecu i odmah otišle na bolovanje zbog patologije trudnoće. To je, kako se navodi u saopštenju, jedan od razloga za donošenje izmena i dopuna Zakona.

U saopštenju piše i da je premijerka za mesec dana zakazala novi sastanak na kojem će biti iznet nacrt izmenjenih zakonskih rešenja.

Današnja vest da se tek sada pristupa razgovorima o izmenama zakona suprotna je tvrdnji ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović koju je dala gostujući u Insajder debati sredinom aprila. Ona je tada navela da je Radna grupa, koja je osnovana nakon kritika Zakona, završila posao i da će izmene biti pred parlamentom do kraja prolećnog zasedanja.

„Radna grupa je završila posao i ocenili smo da su neke kategorije žena primenom ovog Zakona oštećene. Ne sme niko biti oštećen primenom ovog zakona, to je stav svih nas i to će se izmeniti tokom prolećnog zasedanja“, objasnila je tada ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Radna grupa za praćenje primene Zakona čelu s ministarkom Slavicom Đukić Dejanović je osnovana nakon brojnih kritika i protesta zbog usvojenog zakona u oktobru prošle godine, a krajem decembra saopšteno je da je Radna grupa izradila predlog izmena Zakona.

Šta majke traže: Određivanje minimalnog iznosa naknade, prepoznavanje „nevidljivih radnica”, veća prava za majke preduzetnice i poljoprivrednice...

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu 1. jula 2018. godine, a protiv onoga što nazivaju „diskriminatorskim“ odredbama pobunile su se majke i trudnice na protestu „Mame su zakon“ u septembru prošle godine.

Zahtevi inicijative „Mame su zakon” su da se svakoj budućoj majci obezbedi nadoknada ne manja od minimalne zarade, da se broj meseci koji ulaze u obračun nadoknada nakon porođaja smanji sa 18 na 12, da se preduzetnicama ne ukida radni staž tokom odsustva radi nege deteta, da se ne ukidaju neophodne nadoknade roditeljima dece sa invaliditetom, da se poveća maksimalni iznos naknade za majke čija je plata veća od tri republička minimuma, da se ne diskriminišu poljoprivredne osiguranice…

Protesti inicijative „Mame su zakon” proširili su se Srbijom, a na poslednjem, održanom krajem februara u Beogradu, predstavnica Incijative Tatjana Macura izjavila je da je predat predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskog podršci porodicama sa decom Ustavnom sudu Srbije. Incijativu je potpisao 31 poslanik Narodne skupštine.

„Mi smo prinuđeni da na ovakav način reagujemo, jer sam pokušala da stavim na dnevni red skupštine Predlog izmena i dopuna zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, ali u tome nisam uspela", rekla je Macura i dodala da očekuje „nepristrasno i nezavisno suđenje u Ustavnom sudu”.

Pored Inicijative, Ustavnom sudu su prošle godine inicijativu za proveru ustavnosti pojedinih članova Zakona podneli Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i predstavnici MODS-a i NORBS-a.

Izvor: Insajder