Vlada usvojila leks specijalis za izgradnju auto-puteva i metroa: U hitnim slučajevima izbor strateškog partnera bez javne nabavke

Vlada Srbije usvojila je novi specijalni zakon kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, kao i rekonstrukcija pruga. U Predlogu zakona, koji je u skupštinskoj proceduri, navodi se i da se će se za sve ove projekte primenjivati Zakon o javnim nabavkama osim ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno kao i da u hitnim slučajevima Vlada može doneti odluku da se za izbor strateškog partnera ne primenjuju pravila o tenderu.

Autoput, ilustracije. Foto: Srđan Ilić

Razlog za donošenje leks specijalisa, kako se navodi, je skraćenje vremena za rešavanje imovinsko pravnih odnosa i izbegavanje eventualnih penala zbog nepovlačenja novca od banaka, piše Nova ekonomija.

U obrazloženju Predloga zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je u skupštinskoj proceduri, navodi se da se na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji ovih projekata došlo do zaključka da u procesu realizacije puno vremena oduzima rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja potrebnih dozvole i da zbog toga radovi često kasne sa realizacijom.

Neki od projekata na koje se odnosi ovaj specijalan zakon su projekti iz novog investicionog ciklusa, čija vrednost je procenjena na oko 5 milijardi evra ulaganja u infrastrukturne projekte.

Među njima su i izgradnja deonice Preljina - Požega, deonice Moravskog i Fruškogorskog koridora, autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad… Takođe, odnose se i na izgradnju brze pruge Beograd – Budimpešta, Beogradski metro i rekonstrukciju pruga.

Kako se navodi, planirano je da za ove važne projekte postupak izbora strateškog partnera sprovodi radna grupa koju formira Vlada Srbije.

Kako se ističe, jedan od ciljeva je i ubrzanje postupka javnih nabavki. Zakon predviđa da u slučaju hitnosti i ugroženosti realizacije projekta Vlada može doneti odluku da se za projekat ili pojedine faze ne primenjuju propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki, već se na njih primenjuje poseban postupak za izbor strateškog partnera.

Takođe, u članu koji definiše javne nabavke, navodi se i da će se na projekte zaključene na osnovu međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma odnositi pravila definisana tim ugovorima i sporazumima.

U obrazloženju se podseća da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u svom planu rada i budžetu za 2020. godinu (sa planom i za 2021. i 2022. godinu), predvidelo otpočinjanje projekata iz novog investicionog ciklusa, čija vrednost je procenjena na oko pet milijardi evra ulaganja u infrastrukturne projekte (putevi, železnica, metro, vodna infrastruktura), navela je Nova ekonomija.

Navodi se i da donošenje posebnog zakona za realizaciju određenog projekta nije usamljen slučaj u zakonodavstvu Srbije, jer su već doneti posebni zakoni za realizaciju projekta Beograd na vodi.

Podsetimo, leks specijalis je poseban zakon kojim se određeni projekti proglašavaju projektima od nacionalnog značaja i da se zbog toga primenjuje taj novi zakon dok se postojeći zakoni suspenduju.

Ovo nije prvi put da se donosi leks specijalis. Kako je ranije pisao Insajder, posebnim zakonom 2015. Vlada na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić proglasila je projekat Beograd na vodi za projekat od nacionalnog značaja za državu Srbiju. Za Vladu Srbije 2009. na čijem je čelu bio Mirko Cvetković projekat Južni tok bio je projekat od nacionalnog značaja za državu Srbiju. Leks specijalis nedavno je donet i za izgradnju jeftinih stanova za vojsku i policiju.

Svi ovi zakoni podrazumevali su suspendovanje važećih zakona države tako što su se njima ukidale licitacije za prodaju zemljišta, suspendovali zakoni poput Zakona o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije.

Izvor: Nova ekonomija, Insajder