Vlada usvojila Predlog za promene Ustava o pravosuđu, na redu parlament

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog za promenu Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa. Ovo je samo prvi korak u procesu promene najvišeg državnog akta u članovima koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, a na šta se Srbija obavezala Poglavljem 23 u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Nakon što ga usvoji Skupština Srbije o ustavnim amandmanima će se izjasniti i građani Srbije na referendumu. Iako predstavnici vlasti u Srbiji tvrde da je novim ustavnim amandmanima uklonjen uticaj na pravosuđe, deo struke i dalje upozorava da se njima ne otklanja pritisak već ga maskira.

Ilustracija: Ustav Srbije

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog za promenu Ustava Republike Srbije, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima.

Kako se dodaje u saopštenju, promene odredbi koje je Vlada danas usvojila "imaju za cilj poboljšanje efikasnosti sudstva koje će se realizavati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja“.

"Usvojenim promenama ojačaće se nezavisnost i integritet sudija, ali i povećati stepen odgovornosti u ovoj oblasti", tvrdi Vlada.

Promena Ustava u delu pravosuđa, navedeno je u saopštenju, neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i usklađivanju s evropskim pravnim tekovinama i standardima.
U saopštenju je precizirano da su "u cilju poboljšanja organizacije sudskih vlasti i položaja javnih tužilaca, predložene promene odredbe člana 4 Ustava, odnosno članovi 142-165, kao i da se sledstveno tome, promene odredbe člana 99. Ustava (nadležnost Narodne skupštine), člana 105 (način odlučivanja u Narodnoj skupštini) i odredbe člana 172 Ustava (izbor i imenovanja sudija Ustavnog suda)".

Dodaje se i da je Vlada Srbije danas utvrdila i mišljenja na amandmane narodnih poslanika i uputila ih Narodnoj skupštini.

Usvajanje ovog Predloga samo je prvi korak ka promeni Ustava. Nakon Vlade, prema proceduri, sledi nadležni Odbor Narodne Skupštine koji će se izjašnjavati o ovom predlogu, a nakon toga i svi poslanici. Nakon te odluke Skupština će otvoriti javnu raspravu. Izmene Ustava moraju biti donete dvotrećinskom većinom u parlamentu, a konačnu odluku donose građani na referendumu.

Podsetimo, ustavni amandmani u oblasti pravosuđa prethodnih meseci oštro su podelili deo pravosudne struke i izvršnu vlast.

Dok je Ministarstvo pravde, kao ovlašćeni predlagač ustavnih izmena, tvrdilo da ovako napisani amandmani pružaju građanima efikasno i nezavisno pravosuđe, deo struke upozoravao je upravo na suprotno.

Već na samom početku u okviru javne rasprave izvršna vlasti i deo struke zajedno sa nevladinim sektorom se sukobio.

Već posle nekoliko okruglih stolova konsultacije su 30. oktobra 2017. napustila udruženja sudija, tužilaca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika i druge strukovne organizacije zbog, kako su naveli, zаnemаrivаnja primаrne teme - a to je nezavisnost pravosuđa.

Prema predloženim amandmanima izbor sudija i tužilaca više se neće obavljati u Skupštini već u najvišim pravosudnim telima.

Upravo ovu činjenicu Ministarstvo pravde uzimalo je kao jedan od argumenata da se na ovaj način potpuno pravosudna vlast osigurava od pritisaka. Sa druge strane, međutim, predstavnici struke kritikuju baš sastav tih tela jer tužioci više nemaju većinu u svom savetu, a sudija će u njihovom savetu biti isti broj kao i takozvanih istaknutih pravnika koje će opet birati skupštinska većina.

Upravo o ovome su, između ostalog, razmenjivali mišljenja ministarka pravde Nela Kuburović i Poverenik za samostalnost tužilaca, tužilac Goran Ilić u Insajder debati koja je emitovana krajem oktobra.

Pogledajte celu emisiju Insajder debata o stanju u pravosuđu i najavljenim izmenama Ustava.

Izvor: Insajder