Vlada usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o klimatskim promenama. U saopštenju Vlade se navodi da će se primenom ovog zakona uspostaviti sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i obezbediti prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.

Vlada Srbije Foto: Srđan Ilić

Ovim Zakonom se ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije. 

U saopštenju Vlade se navodi da Zakon postavlja pravni okvir za dalje delovanje sa ciljem smanjenja emisija GHG i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, što je jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije i osnova zelene i cirkularne ekonomije. 

Gradovi u Srbiji danima među najzagađenijima u svetu, nema pomoći od radnih grupa i planova

Predlogom zakona, u čijoj su izradi učestvovale sve nadležne institucije, predviđa se donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Nova Strategija zapošljavanja, besplatni udžbenici za socijalno ugrožene

Na današnjoj sednici članovi vlade usvojili su i Strategiju zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, čiji je cilj uspostavljanje efikasnog tržišta rada u skladu sa ubrzanim tehnološkim razvojem. Saopšteno je da su efekti predviđeni ovom strategijom rast kvalitetne zaposlenosti kroz saradnju više sektora: obrazovanja, privrede, finansija, socijalne zaštite i lokalnih samouprava, a usmereni su na unapređenje ponude i tražnje za radom.

Posebne mere predviđene su za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma i Romkinja. U fokusu će biti i druge ranjive kategorije nezaposlenih, koje bez dodatne i intenzivne podrške u traženju posla ne mogu samostalno da poprave svoj položaj na tržištu rada, navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici je doneta odluka o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije, kojom se obezbeđuju besplatni udžbenici i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica, za učenike koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Besplatni udžbenici predviđeni su i za učenike kojima su neophodna prilagođena nastavna sredstva kao i za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u školskom sistemu.

Na današnjoj sednici Vlada Srbije dala je saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, sa
sedištem u Novom Pazaru.