Vlada usvojila Predlog zakona: Veća ovlašćenja, rad i bez uniforme, neograničen broj komunalnih milicajaca

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o komunalnoj miliciji, čije izmene je, kako tvrdi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predložio Grad Beograd. Predloženim zakonom, komunalna policija dobija veća ovlašćenja od dosadašnjih, promenu imena, ali i mogućnost da pojedini komunalni policajci mogu obavljati „određene“ poslove u civilu – bez službene uniforme. Ukoliko ovakav zakon bude usvojen i u parlamentu, ubuduće neće biti ograničenja u broju komunalnih policajaca, a tim povodom Vesić u samom gradu, ali i prigradskim opštinama najavljuje, osnivanje više stanica komunalne milicije.

Komunalna policija, ilustracija

Predlog zakona o komunalnoj policiji, nakon što ga je usvojila Vlada, upućen je Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje.

Ovaj Predlog, kako je ranije pisao Insajder, uprkos ranijim obećanjima predstavnika vlasti da bi trebalo ograničiti ovlašćenja ovim službenicima predviđa upravo suprotno. Tako će, ukoliko bude usvojen, komunalna milicija, osim dosadašnjih zadataka, pružati i asistencije u izvršenjima službi u jedinicama lokalne samouprave. Ovo znači da će komunalci ubuduće pomagati gradskim službama pri isključenju struje, vode…

Komunalni milicajci takođe će moći i da zaustavljaju vozila, iako po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilniku, to može obavljati samo saobraćajna policija.

Još jedna od novina u ovom zakonskom predlogu je i promena imena komunalna policija u komunalna milicija i to zbog nedavnih izmena Zakona o policiji kojima je utvrđeno da pravo na upotrebu naziva „policija”, imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Takođe, ovo zakonsko rešenje predlaže i da svoj posao komunalni milicajci mogu obavljati i u civilu „po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije”.

Vlada: Novim zakonom i opštine preuzimaju odgovornost za komunalni red

Kako je navedeno u saopštenju Vlade nakon današnje sednice, ovakav zakon omogućiće opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini i za bezbedno i uređeno životno okruženje građana.

I ministar za lokalnu samoupravu Branko Ružić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić u saopštenjima za javnost izrazili su zadovoljstvo zbog usvojenih izmena.

Kako je ocenio ministar Ružić, nova ovlašćenja komunalnoj policiji usledila su zbog „dosadašnje prakse”.

„Tako je Predlogom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, a najčešći primeri zbog kojih će se koristiti ovo ovlašćenje su zbog neovlašćenog odvoženja ili istovara zemlje, šuta, otpada i drugog materijala čime se stvaraju deponije na javnim površinama, kontrola nelegalnih taksi vozila itd” , navodi Ružić, a prenosi Ministarstvo.

Kako tvrdi, novim zakonskim predlogom unapređena je kontrola i odgovornost komunalne milicije.

„Dodatno je pooštrena disciplinska odgovornost, predviđena je bezbednosna provera komunalnih milicionara i prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali i tokom rada, uvodi se mogućnost za službu unutrašnje kontrole komunalne milicije, a predviđena je i obaveza posebne obuke za komunalne milicionare za postupanje sa maloletnicima”, ističe se u saopštenju.

Vesić: Više stanica komunalne milicije, manje bahatosti

„Izmenu zakona predložio je Grad Beograd kako bi komunalna milicija mogla da bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi građani bili zaštićeni od bahatosti svake vrste, nezavisno od toga da li se radi o bahatom parkiranju, glasnoj muzici, bacanju smeća van mesta koja su za to određena, nelegalnoj gradnji ili nepoštovanju drugih pravila komunalnog reda”, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a preneo Beoinfo.

Vesić je izrazio zadovoljstvo zbog ukidanja odredbe o ograničenom broju ovih gradskih službenika.

„Dosadašnja odredba na osnovu koje smo mogli da imamo jednog komunalnog milicionara na 5.000 stanovnika dovela je do toga da danas u celom Beogradu imamo manje od 300 komunalnih milicionara, pa, recimo, nikada komunalni milicionar nije kročio u beogradske prigradske opštine”, naveo je Vesić.

On je zato najavio da će umesto jedne, kao što je sada slučaj, Grad Beograd u samom gradu imati više stanica komunalne milicije, dok će u svakoj prigradskoj opštini biti osnovana posebna stanica, a u većim naseljenim mestima odeljenja komunalne milicije.

„Koliko će Beograd imati komunalnih milicionara, zavisiće od potrebe grada” , istakao je zamenik gradonačelnika.

On se takođe osvrnuo na odredbu kojim će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu.

„U dosadašnjoj praksi rad u uniformi se pokazao nedovoljno efikasnim jer se prekršioci uočavanjem obeleženih vozila i milicionara na terenu udaljavaju sa lica mesta, utišavaju preglasnu muziku ili drugi izvor buke, čime onemogućavaju patrolu da zatekne i konstatuje na licu mesta činjenje prekršaja, što je osnovni uslov da budu sankcionisani”, smatra Vesić.

Dodao je, da su novim zakonom uvedeni stroži kriterijumi za zapošljavanje komunalnih milicionera kao i uvođenje unutrašnje kontrole, kao posebne organizacione jedinice u sastavu komunalne milicije.

Izvor: Insajder