Vlada za državnog sekretara imenovala osobu koja smatra da “žene nisu sposobne da vode državu”

Vlada Srbije imenovala je Aleksandra Gajovića, urednika "Ilustrovane politike", za državnog sekretara za informisanje. Reč je o čoveku koji je u oktobru prošle godine izjavio da žene  nisu sposobne da budu na čelu države. 

Aleksandar Gajović

Gajović je pre samo godinu dana izjavio da žena nikada ne bi trebalo da bude na čelu države. On je u program televizije Pink, u razgovoru o tome ko će sve podneti kandidaturu za predsedničke izbore u Srbiji 2017. godine rekao “samo da nije žena”.

“Ne znam, da me niko pogrešno ne razume, ali ja ne vidim da bi žena trebalo da bude na čelu države”, rekao je Gajović.

On je tada dodao da je “retko bilo žena koje su bile uspešne u politici”. Uz ocenu da misli da su žene racionalnije od muškaraca on je dodao da mu se “jednostavno čini da je muškarac onaj koji treba da vodi kuću”.

Gajoviću ovo ne bi bila prva visoka funkcija u Ministarstvu kulture i informisanja, pošto je pre imenovanja na mesto urednika “Ilustrovane Politike” u septembru 2013, bio savetnik u sektoru informisanja  ovog ministarstva.

Smajlović podnela ostavku u radnoj grupi zbog izbora Gajovića

Nekadašnja predsednica UNS-a, novinarka Ljiljana Smajlović, podnela je ostavku na mesto člana radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove medijske strategije, a kao razlog je navela upravo imenovanje Gajovića na funkciju državnog sekretara za informisanje.

U pismu koje je dostavila UNS-u i Ministarstvu kulture i informisanja navela je da ostavku podnosi jer je na ovu važnu funkciju Gajović izabran uprkos tome što propagira "šovinističke predrasude prema ženama".

"Delim mišljenje kolega i koleginica koji se javljaju UNS-u da protestuju što Vlada Ane Brnabić ovakvim postupcima omalovažava ne samo novinarke, već i našu profesiju. Položaj medija i novinara u Srbiji je ionako degradiran i veoma je loša ideja da se na važna mesta u Ministarstvu kulture i informisanja postavljaju ljudi koji na televiziji sa javnom frekvencijom izjavljuju da žene ne treba birati za predsednice i da „muškarac mora da vodi kuću“ jer se žene „nisu dokazale“ na važnim državnim poslovima. To je ruganje zadatku radne grupe kom sam lično pristupila sa osećanjem najveće društvene odgovornosti i molim vas da moju odluku shvatite kao moj lični protest", navela je Ljiljana Smajlović u ostavci.

Izvor: Insajder