Vlada Zaključkom pozvala funkcionere da poštuju Zakon

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici usvojila Zaključak kojim je “ukazala” svim funkcionerima na obavezu poštovanja člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i to u periodu od raspisivanja do okončanja izbora. Kako se navodi u saopštenju, Zaključkom se između ostalog ukazuje da funkcioner ne može da koriste javne skupove i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, a posebno da “ne sme da ih koristiti u svrhu javnog predstavljanja učesnika na izborima, izbornih programa, pozivanja birača da glasaju ili ne glasaju za određene učesnike na izborima”.

Vlada Srbije

Ovaj dokument je usvojen na osnovu preporuka Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, i njime će, kako se ističe, biti dodatno unapređen izborni proces u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je Zaključkom funkcionerima zabranjeno i da koriste javne resurse za partijsku promociju.

“Posebno se podrazumeva korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara državnih organa, pokrajinskih i lokalnih institucija, javnih preduzeća i javnih ustanova. Izuzetno, javni resursi se mogu koristiti u izbornoj kampanji radi zaštite lične bezbednosti, ako je takva upotreba određenih javnih resursa uređena odgovarajućim propisima ili odlukom nadležnih službi”, piše u saopštenju Vlade.

Zaključak se odnosi na sve članove Vlade, državne sekretare, direktore posebnih organizacija, službi Vlade, kao i na sve druge državne službenike na položaju. U saopštenju piše da se odnosi i na direktore i druge rukovodioce u javnim preduzećima i javnim ustanovama, funkcionere u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave.

“Onima koja ne pripadaju ovoj grupi Vlada preporučuje da sve aktivnosti vezane za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i za izbornu kampanju ne obavljaju u radno vreme organizacije kojoj pripadaju”, navodi se u saopštenju.

U njemu piše i da Vlada posebno ukazuje na dužnost javnog funkcionera da “uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši takvu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političnog subjekta”.

Vlada je Zaključkom upozorila i da kršenje člana 29. Zakona o Agenciji povlači prekršajnu odgovornost, a “nepoštovanje ovog člana od strane državnih službenika predstavlja težu povredu dužnosti”.

“Nepoštovanje pravila iz tog člana od strane direktora javnih preduzeća i javnih službi predstavlja nesavesno obavljanje dužnosti koje ima za posledicu znatno odstupanje od ostvarivanja osnovnog cilja javnog preduzeća, odnosno javne službe”, navedeno je u saopštenju.

Stefanović: Zabrana funkcionerske kampanje, obuka za članove RIK-a, upoznavanje građana sa njihovim pravima...

Iako su funkcioneri i do sada bili u obavezi da poštuju Zakon, da će biti zabranjena funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa nagovestio je ministar unutrašnjih poslova i član radne grupe za saradnju sa OEBS-om Nebojša Stefanović.

On je naveo da će, ako postoji sumnja građana da je neko glasao umesto njih, građani moći da imaju uvid u izvod iz biračkih spiskova “kako bi se uverili da je njihova kolona prazna i da niko nije iskoristio njihovo pravo umesto njih, ako nisu glasali”.

Stefanović je rekao i da se  previđa i obuka koje će RIK sprovesti za svoje članove, ali i javna obraćanja “koja će pomoći građanima da shvate koja su njihova prava”.

On je danas izjavio da  većina mera koje je Radne grupa predložila na prošlom sastanaku vlasti i opozicije može da se sprovede do narednih izbora, u naredna dva do tri meseca, a neke mere mogu i za sedam dana.

Izvor: Insajder