Vladajuća većina tri dana obrazlagala, pa povukla amandmane

Poslanici vladajuće većine povukli su amandmane podnete na zakone o kojima se prethodnih dana raspravljalo na sednici Skupštine Srbije.

Prvo prolećno zasedanje Skupštine Srbije

Povučeni su amandmani koje su tri dana obrazlagali i na njih potrošili većinu vremena za raspravu u pojedinostima, a koji se odnose na rebalans budžeta za 2017. godinu i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu.

Poslanici opozicije oštro su negodovali zbog toga, navodeći da se unižava rad parlamenta i dostojanstvo najvišeg zakonodavnog doma, te da je nedopustivo što je onemogućena rasprava o amandmanima na državni budžet za 2018.

Radulović: Ponovo prekršen Poslovnik

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da je povlačenjem amandmana ponovo prekršen Poslovnik o radu parlamenta jer, kako je istakao, amandman ne može da se povuče kada se o njemu završi rasprava.

Kaže da je želeo da ukaže na tu povredu Poslovnika u sali tokom glasanja, ali da nije dobio reč i da se predsednica parlamenta Maja Gojković pravila da ga ne vidi.

Foto: Srđan Ilić / Saša Radulović

On je ukazao da je povlačenje amandmana počelo sinoć, a da su neki povlačeni i jutros, odnosno i posle završene rasprave što ne bi smelo da bude prihvaćeno.

Radulović je naveo da je tragično što se nije raspravljalo u pojedinostima o budžetu u kome po njegovoj oceni ima novca, ali se troši na način koji nije u interesu svih građana nego na parazitski partijski sistem koji ubija Srbiju godinama.

Ćirić: Većina opstruiše rad Skupštine

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da prvi put u istoriji desilo da vladajuća većina opstruiše rad Skupštine.

Foto: Srđan Ilić / Goran Ćirić

"Prvo su podneti amandmani sa željom da se onemogući debata o tome kako će građani da žive u 2018. da bi se sprečila opozicija u komentarima i predlozima za budžet za narednu godinu, onda se danas ti isti amandmani povlače što pokazuje da većina opstruiše rad institucija najvažnijih za građane Srbije", rekao je Ćirić.

On je naveo i da slika koja je poslata iz parlamenta govori na koji način vladajuća većina zamišlja dijalog u Srbiji.

Živković: Izbor opozicije – ostaviti klvonove same u cirkusu ili se boriti do kraja

Poslanik Nove stranke Zoran Živković je rekao da je vladajuća koalicija povukla amandmane jer ako bi danas glasali za njih, a protiv stava Vlade onda bi budžet pao ili bi - ako ne bi glasali za njih - ispali smešni.

Živković je kazao da opozicija može da izabere da zbog načina na koji se vladajuća većina ponaša napusti parlament i ostavi "klovnove da sami budu u cirkusu" ili da nastave da se bore u parlamentu dok za to postoje i minimalni uslovi.

Šešelj: Sumrak demokratije

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je nedopustivo da se o amandmanima ne raspravlja i da postupak vladajuće većine predstavlja sumrak demokratije.

Foto: Srđan Ilić / Vojislav Šešelj

On je pitao ko je ugasio svetlo u Skupštini i dozvolio da u parlamentu ovlada mrak i istakao da gašenje demokratije ne može biti u interesu nikoga u Srbiji.

"Ovde se nije raspravljalo ni o jednom amandmanu o budžetu. Videli ste vladajuća stranka je podnela nekoliko stotina amandmana da bi pojela vreme određeno za raspravu, a danas je sve te amandmane povukla da ne bi gubila vreme tokom glasanja. U modernoj istoriji srpskog parlamentarizma smo imali svašta, ali ovo još nismo doživeli, ovo je ozbiljan problem o kome bi moralo da se povede rasprava", rekao je Šešelj.

Mihajlović: Predlaganje amandmana je deo parlamentarne borbe

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je danas da je podnošenje velikog broja amandmana vladajuće većine u Skupštini Srbije na predložene zakone deo parlamentarne borbe.

Zorana Mihajlović

"Pravo je i pozicije i opozicije da predlaže amandmane i u parlamentu objašnjavaju za šta se zalažu", rekla je Mihajlovićeva novinarima komentarišući podnošenje velikog broja amandmana ladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na predloženi budžet za 2018. godinu i prateće zakone o kojima se danas glasa u Skupštini.

Zbog velikog broja amandmana vladajuće većine, opozicione stranke nisu imale vremena da obrazlažu svoje amandmane.

Mihajlovićeva je rekla da je njeno iskustvo, kada je kao predstavnik Vlade Srbije u Skupštini obrazlagala predložene zakone, da su poslanici opozicije dostavljali amandmane kojima je predlagana izmena samo zareza u zakonu.

"Na predloženi zakon o stanovanju stiglo je 900 amandmana, od čega je 800 amandamana opozicije bilo o promeni tačke i zareza", rekla je Mihajlovićeva.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je juče u Skupštini Srbije da će ta stranka nastaviti da podnosi amandmane na zakone koji će doći na sledećim sednicama parlamenta.

"Ubuduće će na svakoj sednici biti ovoliko amandmana SNS-a, zato što ćemo vam pokazati kroz te amandmane kakva je politika i program i koalicionih partnera. A vi kukajte do mile volje, zajedno sa Oliverom Jovićević, Jugoslavom Ćosićem, voditeljkama, šminkerkama, blogerkama i ostalim vođama vaših opozicionih stranaka", rekao je Martinović.

Izvor: Beta, Insajder