Vladan Jeremić: Priveden sam zbog maske od običnog papira sa Vučićevim likom

Policija je večeras privela u policijsku stanicu savremene umetnike Vladana Jeremića i Uroša Jovanovića jer su, kako tvrdi sam Jeremić, na svečano otvaranje Muzeja savremene umetnosti poneli fotografije predsednika Aleksandra Vučića, a u rancu improvizovanu papirnu masku sa njegovim likom. Jeremic je za Insajder rekao da je on nakon dva sata pušten iz stanice dok je Uroš Jovanović je i dalje u pritvoru.

Maske sa Vučićevim likom sa umetničke akcije Vladana Jeremića

Vladan Jeremić u izjavi za Insajder navodi da je priveden zbog fotografija predsednika na ulazu u Muzej tokom rutinskog pretresa. Kaže da su fotografije imale umetničku svrhu.

„Ja sam imao u rancu flajer za seriju umetničkih događaja koji su večeras počeli pod nazivom Salon Nepotkupljivih. Na tom flajeru je samo iskolažiran lik predsednika Vučića...i imao sam masku od običnog A4 format papira sa Vučićevim likom. Policija je videla tu masku rekavši mi da ne smem da koristim tu sliku, jer to može da vređa predsednika i da se za to dobija od jedne do osam godina zatvora,“ kaže Jeremić.

On dodaje da policija nije htela da ga pusti ni nakon što su im iz Muzeja savremene umetnosti rekli da je on umetnik koji tu izvodi radove.

Jeremić je rekao da ga je policija na kraju navodno sumnjičila za ugrožavanje javnog reda i mira.

„Ovo je skandal da se na ovakav način hapse umetnici i to zbog ovakvog čina“, kaže Jeremić za Insajder.

Foto: Danilo Prnjat

Sa Jeremićem i Jovanovićem su u trenutku privođenja bile i vizuelna umetnica Rena Redle i dramaturškinja Olga Dimitrijević, koja za Insajder takođe navodi da su fotografije na kojima je predsednik Vučić bile razlog privođenja.

„Jovanović je pokušao da uđe sa Vučićevom slikom nakon čega su ga policija i obezbeđenje odveli sa strane. Posle toga ga je policija i odvela,“ kaže Dimitrijević za Insajder.

Umetnik Uroš Jovanović je nameravao da uđe sa Vučićevom slikom na kojoj je ispisano „Vučić najveći umetnik“ uz poruku da zaslužuje da ima sliku u Muzeju. Ovo je za Insajder potvrdio i Vladan Jeremić.

Umetnik Uroš Jovanović sa slikom predsednika Aleksandra Vučića