Vlasnik pekare u Borči za Insajder: Ne plašim se, ovo je moj grad

Vlasnik pekare Roma u Borči Đuraj Mon kaže za Insajder da će sutra pekara normalno raditi, da se ne plaši novog okupljanja koje su najavili desničari, te da ga je povodom održavanja novog skupa već kontaktirala policija. Po Borči su prethodnih dana oblepljeni plakati putem kojih desničari pozivaju građane na novi skup u nedelju, uz poruku "Gde nema poštovanja, tu nema ni poslovanja". Nadležno tužilaštvo se još nije oglasilo u vezi pretećih plakata, kao ni u vezi okupljanja kod pekare prošlog vikenda, uprkos tome što su se na skupu čule poruke mržnje. Povod za okupljanje bila je fotografije jednog radnika pekare na kojoj pokazuje dvoglavog orla. 

Vlasnik pekare u Borči danas besplatno delio hranu Foto: Srđan Ilić

"Čuo sam da su oblepljeni plakati. Policija je to videla, nisam imao potrebu da ih kontaktiram. Zvali su oni mene i rekli mi da će raditi svoj posao", kaže Mon za Insajder.

Na pitanje novinara Insajdera da li se plaši zbog održavanja novog skupa ispred njegove pekare i da li će je ponovo zatvoriti, na šta je bio prinuđen prošle subote, Mon navodi da ne zna šta će se sutra dogoditi.

"Ja ću sutra raditi. Nema potrebe da se plašim. Ovo je moja kuća, ovo je moj grad. Stvarno ne znam šta će biti sutra", kaže vlasnik pekare.

Zbog incidenata od prošle subote i zahteva okupljenih da zatvori objekat, pekara "Roma" u Borči bila je zatvorena šest dana.

Novinari Insajdera uputili su pitanja MUP-u šta će policija uraditi povodom najave novog skupa ispred pekare u Borči, kao i da li će zabraniti ili prekinuti njegovo održavanje, s obzirom na incidente od prošle subote, ali nam odgovor do objave ovog teksta nije stigao.

Za sada nije poznato ni da li je Više javno tužilaštvo nešto preduzelo povodom prošlonedeljnog protesta. Portparolka Tužilaštva Irena Bjeloš kratko je za Insajder rekla da su primili izveštaj policije, kao i da za više informacija pozovemo u ponedeljak.

Grupa desničara organizovala je prošle nedelje protest nakon što je prošle subote na društvenim mrežama objavljena fotografija jednog radnika pekare „Roma“ sa dvoglavim orlom, nacionalnim simbolom Albanaca. Okupljeni su nosili srpske zastave, skandirali parole o Kosovu i puštali srpske pesme, a na vozilo vlasnika pekare Đuraja Mona lepili su nalepnice „Kosovo je Srbija” i stavili svinjsku glavu.

Iako je sporna fotografija nastala još pre dve godine, na zahtev okupljenih Mon je bio prinuđen da zatvori pekaru.

Đuraj je naknadno poslao i saopštenje u kojem je naveo da je za fotografiju saznao preko društvenih mreža i da nije bio upoznat sa „ponašanjem zaposlenog u vreme nastanka fotografije“.

Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog, ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena, niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju i ja ni na koji način nisam povezan sa takvim postupanjem”, ističe vlasnik pekare.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da ispred pekare nije bilo incidenata, kao i da su policijski službenici bili prisutni sve vreme tokom protesta i da su obezbeđivali da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Iz Inicijative mladih su, međutim, saopštili da je ministar pokušao da relativizuje napad na vlasnika tog objekta.

„Iako policija nije dozvolila incidente većih razmera u subotu, ostaje pitanje zašto nije prekinula okupljanje ispred pekare Roma, imajući u obzir da su huligani poslali jasne poruke mržnje prema vlasniku pekare, pesmama i skandiranjem šovinističkih poruka kao i svinjskim glavama, što može biti osnov za zabranu skupa koji poziva na kršenje ljudskih prava”, ocenjuje se u saopštenju Inicijative mladih.

Svoj objekat Mon je otvorio ponovo juče, kada se u sklopu akcije "Burek solidarnosti", na koju su pozvali predstavnici civilnog sektora i pojedinih opozicionih partija, ispred pekare okupilo na desetine građana, uglavnom meštana. U znak zahvalnosti, vlasnik pekare je besplatno delio svu hranu, a oni koji su ipak hteli da plate novac su ostavljali u kutiju za jednu devojčicu.

Izvor: Insajder