Vođa navijača Partizana: Od brutalnog prebijanja pred kamerama do sumnje u ubistvo na tramvajskim šinama

Veljko Belivuk, koji je javnosti postao poznat nakon video snimka brutalnog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan ispred prostorija kluba, a koji je prethodno osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda, danas je povezan s ubistvom na tramvajskim šinama u centru Beograda. Belivuk je trebalo da služi kaznu kućnog pritvora kada je, po sopstvenom priznanju, organizovao odavanje počasti osuđivanom kriminalcu izlaskom fudbalera Partizana na teren u majicama s likom ubijenog Aleksandra Stankovića. Sve ovo vreme država se povlačila.

MUP Srbije saopštio je danas da su pripadnici Policije uhapsili V.B. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo. Kako je naveo Blic, radi se o Veljku Belivuku, koji je poznat kao jedan od vođa navijača Partizana. Belivuk se sumnjiči za ubistvo Vlastimira Miloševića, čije je telo nađeno na šinama u Ulici kraljice Marije 30. januara ove godine.

MUP Srbije saopštio je da je uhapšeno još jedno lice za kojim je bila raspisana potraga za izdržavanje kazne zatvora od četiri godine zbog trgovine narkoticima.

Osumnjičenom Belivuku je određeno zadržavanje do 48 sati.

Veljko Belivuk je osuđen na godinu dana kućnog pritvora zbog toga što je bio jedan od huligana koji su u aprilu brutalno pretukli pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan. Ceo incident zabeležen je sigurnosnim kamerama kluba. Javnost je bila šokirana brutalnošću huligana koji su bili svesni da se sve snima.

Belivuk je u novembru prošle godine dao intervju za Njuzvik. Intervju je dao u konferencijskoj sali FK Partizan, i to ispred panoa sa sponzorima kluba i jasnim obeležjima kluba. Po svemu sudeći, uprava kluba smatra da nema ničeg spornog u tome da osuđeni huligan koristi konferencijsku salu kluba za intervju.

Žrtve po pravilu „od ranije poznate Policiji“

Beživotno telo 25 godina starog Vlastimira Miloševića nađeno je 30. januara ujutro na tramvajskim šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu. Mladić je imao prostrelnu ranu na glavi. Milošević je bio poznat po nasilničkom ponašanju

Insajder.net je prošle nedelje pisao o svim do tada nerešenim ubistvima koja su se desila u poslednje vreme.

U intervjuu na 10 strana Belivuk se predstavio kao jedan od vođa navijača Partizana, ali i kao najbolji prijatelj vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, koji je upucan u mafijaškom obračunu. On je tada naveo da zna zašto je Stanković ubijen.

"Nismo mi nevini, ne mogu to da kažem... Da nas iz čista mira povlače po novinama. Ali nismo ni toliko loši. I Sale je imao vrline i mane. Da znamo šta se desilo sa Saletom, znamo, nismo budale. Mnogima smo stali na žulj, mnogima koji su neispravni, mnogi su se udružili protiv nas i desilo se to što se desilo. Ima stvari o kojima moram dobro da razmišljam šta pričam. Ne zato što se nekoga bojim, nego zato što imam neke principe. Ali da je poznato zbog čega je ubijen, poznato je", rekao je Belivuk.

„Da vidim ko će da zabrani majice s likom ubijenog Stankovića“

Na pitanje ko je organizovao da igrači nose majice, Belivuk je rekao: „Dato je da se obuku i to je kraj priče, nema rasprave. Da vidim ko će da kaže da neće. Eto, kada moram tako da kažem. Da vidim ko će da zabrani da se obuku majice s likom moj pokojnog brata? Čoveka koji je, koliko god nekada navijao za Zvezdu, mnogo veći partizanovac nego neki koji su ovde trenutno. I jesu fudbaleri i košarkaši morali to da prihvate. Nije bilo ništa nasilno. Bilo je: 'Ljudi, da li hoćete?', odgovor je bio: 'Hoćemo', onda: 'Hvala lepo, prijatno, doviđenja.' Ali šta urade novinari? Zaustave dva najgluplja fudbalera i pitaju za tako škakljivu temu. Pa zaustave košarkaša koji nema pojma. Nama je važno da nije bilo nikakvog primoravanja“, kaže između ostalog Belovuk, kako novinar navodi, povišenim tonom.

Izjava vođe navijača Partizana, odnosno huligana Belivuka, demantuje sve prethodne tvrdnje i zapravo potvrđuje javnu tajnu da FK Partizan ne upravlja uprava kluba nego huligani, a da država to toleriše.

Foto: Beta

Aleksandar Stanković, koji je takođe bio jedan od vođa navijača Partizana, ubijen je sredinom oktobra u mafijaškom obračunu. Iako je bio pravosnažno osuđen zbog trgovine drogom i posedovanje oružja na pet godina i 10 meseci, Stanković je tri godine, uz dozvolu suda, odlagao odlazak na izdržavanje zatvorske kazne.

Pre presude zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja kluba, Belivuk je osuđen na pet i po meseci zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda čoveku ispred jednog beogradskog splava 2007. To suđenje trajalo je sedam godina, uz izmene iskaza svedoka i zastarevanje optužbe za nedozvoljeno držanje oružja.

O tome ko upravlja fudbalskim klubom Partizan Insajder se bavio u emisiji Insajder bez ograničenja - Jači od države.