Vođi navijača Rada sud ukinuo presudu za ubistvo od pre 24 godine

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu od 13 godina zatvora vođi navijačke grupe Rada "United force" Draganu Supuroviću Supi zbog ubistva Ivana Pavlovića 1994. godine, objavljeno je danas na sajtu ovog suda.

Apelacioni sud u Beogradu

Ovom odlukom ukinuta je presuda Apelacionog suda od prošle godine kojom je Supurović bio osuđen na 13 godina zatvora.

Kako je obrazloženo u odluci, trećestepeno veće Apelacionog suda usvojilo je žalbe Supurovićevih branilaca koji su ukazali da je drugostepena presuda doneta uz bitne povrede odredbi krivičnog postupka, jer ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama.

Zbog toga se za sada ne mogu prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključi na kojima se presuda zasniva, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda i naloženo ponavljanje suđenja.

Podsetimo, Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu u aprilu 2016. godine Supurović kao i Srećko Paunović su bili oslobođeni optužbi za ubistvo.

U maju prošle godine, međutim, drugostepenom odlukom Apelacionog suda Supuroviću je oslobađajuća preinačena u osuđujuću presudu, a Paunović je pravosnažno oslobođen od optužbi.

Sud je u toj odluci naveo da je Viši sud pogrešio kada je zaključio da nije dokazano da je Supurović počinio delo koje mu se stavlja na teret, dok je za Paunovića navedeno da Tužilaštvo nije dokazalo da je on učestvovao u ovom događaju.

„Naime, Apelacioni sud, s obzirom na činjenično stanje utvrđeno tokom postupka, nalazi da su se u radnjama okr. Supurovića stekla sva bitna obeležja krivičnog dela ubistva jer je hicima iz pištolja lišio života I.P. kao i da je ugrozio živote ostalih prisutnih“ , naveo je sud tada.

Apelacija je tom prilikom dodala i da su otežavajuće okolnosti za Supurovića bile njegov raniji život, a da olakšavajućih nema.

Dragan Supurović Supa, jedan od vođa grupe navijača Rada “United force” je 1994. godine, zajedno sa Srećkom Paunovićem, bio osumnjičen za krivično delo ubistva, jer je u septembru te godine u tržnom centru “Vidikovac”, ispred kafića, pucao iz revolvera u grupu ljud, koja je sedela za stolom.

Ubijen je Ivan Pavlović, a povređeni su Aleksandar Mandić i Mihajlo Nenadić. Za krivično delo ubistva, prijava je podneta 21.10. 1994.
Za krivično delo ubistvo najviša zaprećana kazna je 15 godina zatvora.

Novinari redakcije Insajder, u serijalu Ne(moć) države još 2009. su objavila da protiv vođa navijačkih grupa u Srbiji postoje mnoge krivične prijave za razna krivična dela, koja gotovo nikada nisu procesuirana.

Republički javni tužilac tražio je 2009. zabranu ekstremnih podgrupa navijača Crvene Zvezde, Partizana i Rada.

Do te zabrane ipak nije došlo uz obrazloženje da te grupe nisu zvanično registrovane.

Insajder o navijačima Rada

Navijačka podgrupa fudbalskog kluba Rad zove se United Force.

Kako navode mediji, osnovana je 1987, a „procvat" doživela tokom ratova i haosa devedesetih godina prošlog veka.

Navijači Rada važe za jednu od najaktivnijih ultradesničarskih navijačkih grupa na ovim prostorima, a tome u prilog govori i jedna od glavnih parola njihove grupe - "Sami protiv svih", koja je uvek okačena na njihovoj tribini.

Navijači ove grupe su vrlo jedinstveni i karakteriše ih mržnja prema LGBT populaciji, muslimanima, Romima...

Novinari redakcije Insajder, u temi „Navijači Rada sa tribina poručuju da su jači od države“ naveli su samo neke od incidenata u kojima su učestvovali navijača FK Rad u poslednjim godinama.

Izvor: Insajder