Vojni beskućnici iz Bristola podneli pritužbe protiv Ministarstva odbrane

Bivši pripadnici Vojske Srbije koji su već 28 godina kao raseljena lica smešteni u hotelu Bristol, morali su ili da se u poslednjim mesecima isele i pređu u garsonjere ili da se s Ministarstvom odbrane spore oko svog stambenog pitanja, nakon što je doneta odluka da ovaj hotel bude ustupljen firmi „Beograd na vodi“. Tri vojna stanara iz hotela Bristol podnela su danas pritužbe Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva odbrane jer im, kako ističu, umesto trajnog rešenja njihovog stambenog problema, kao privremeni smeštaj nude garsonjere koje su višestruko manje po površini od stanova koji im sleduju po ranijim rešenjima. Stanari u pritužbi navode i da Ministarstvo na njih vrši pritisak time što nemaju grejanje u hotelu tokom zime.

Hotel Bristol Foto:Srđan Ilić

Dragan Stojanović, jedan od troje stanara koji su uputili pritužbu, navodi da ga Ministarstvo odbrane diskriminiše na osnovu imovnog i zdravstvenog stanja, bračnog i porodičnog statusa, kao i starosne dobi.

„Pošto mi ne želimo da se iz smeštaja iselimo bez odgovarajućih rešenja sa pravnim lekom, Ministarstvo odbrane je pribeglo pritiscima, a jedan od vidova pritisaka je i isključenje grejanja kojeg nema od početka grejne sezone iako tu žive stara, bolesna i operisana lica, kao i mala deca, što je direktan atak na naš život i zdravlje“, naveo je Stojanović u svojoj pritužbi.

On dodaje i da se zbog ovoga obratio i predsedniku Srbije, predsednici Vlade, Ministarstvu odbrane, kao i drugim državnim organima, a da je „umesto rešenja usledilo ćutanje, pritisak i razgovori bez pisanog traga“.

„Umesto rešenja, državni organi moj dopis prosleđuju Ministarstvu odbrane koje ne želi da reši problem“, upozorio je Stojanović.

Pismo stanara Vučiću

Sredinom januara stanari hotela Bristol poslali su otvoreno pismo predsedniku Srbije i, kako su naveli, „vrhovnom vojnom komandantu Aleksandru Vučiću“, u kome su zatražili da ih zaštiti od ponašanja Ministarstva odbrane u pogledu stambenog zbrinjavanja, ali i ukažu na neistine koje, kako navode, Ministarstvo plasira u medijima.

„Imajući u vidu izjavu ministra odbrane da brine o nama, našim porodicama i svemu što je važno za naš život i normalno funkcionisanje, smatramo da je ovo obmana jer namerno isključenje grejanja samo zato što ne želimo da prihvatimo jednu sobu nije briga, već ucena“, istaknuto je tada u pismu Vučiću.

U hotelu Bristol, koji je, inače, proglašen spomenikom kulture, na osnovu ranijih odluka Vlade živelo je više porodica vojnih beskućnika. Međutim, kako je prošle godine prestalo pravo Ministarstva odbrane da koristi tu zgradu jer ju je preuzela kompanija „Beograd na vodi“, stanarima Bristola Ministarstvo je predlagalo da kao privremeni smeštaj koriste garsonjere i jednosobne stanove. Većina vojnih beskućnika takvo rešenje je prihvatila, dok se otprilike 15 porodica tome protivi.

„Nakon dobijanja 134 stana svih struktura od Grada Beograda radi zbrinjavanja pripadnika MO i VS smeštenih u hotelu Bristol, neshvatljiva je i za nas sramna i ponižavajuća odluka Ministarstva da posle ovoliko godina i tri održana sastanka s nama i dalje ostaje pri stavu kako nam je dovoljna jedna soba s kupatilom, bez obzira na broj članova domaćinstva“, naveli su vojni stanari u pismu Vučiću.

Oni su od Aleksandra Vučića tada zatražili da ih zaštiti od postupaka Ministarstva odbrane i da pojedince zaposlene u tom organu upozori da zastrašivanjem ne mogu da ih nateraju da prihvate manje od onoga što im po zakonu pripada.

Stojanović je tada za Insajder rekao da je u njegovom slučaju Ministarstvo odbrane 2014. na osnovu, između ostalog, staža, zdravstvenog stanja i broja članova domaćinstva, donelo rešenje kojim je utvrđeno pravo Stojanovića na dvoiposoban stan.

„Sve suprotno navodi na to da ministar odbrane ne zna, ne želi ili neće da pronađe rešenje na obostrano zadovoljstvo, da nas je otpisao ili čeka da priroda učini svoje, što je loša poruka budućim oficirima VS“, upozorili su u januaru preostali vojni penzioneri iz Bristola.

Iako je Ministarstvo odbrane u međuvremenu slalo saopštenja povodom problema u Bristolu, ni nakon mesec dana nije odgovorilo na pitanje novinara Insajdera o tome na osnovu čega se proglasilo nenadležnim u ovom slučaju.

Na osnovu Zaključka Vlade iz avgusta precizirano je da Ministarstvu prestaje pravo korišćenja hotela, ali tek kada ga preda Republičkoj direkciji za imovinu „ispražnjenog od svih lica i stvari“. S obzirom na to da se u hotelu i dalje nalaze porodice, ostaje nejasno kako je moguće da se Ministarstvo već smatra nenadležnim.

Inače, Ugovorom o izgradnji „Beograda na vodi“ predviđeno je da kompanija „Beograd na vodi“ posle ulaganja u renoviranje, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, između ostalih i zgradom hotela Bristol.

Prema podacima do kojih je došao Insajder, Zavod Grada Beograda za zaštitu spomenika odobrio je 2017. kompaniji „Beograd na vodi“ projekat za radove na hotelu. Do danas, međutim, nije poznato šta taj projekat predviđa, koliko će koštati rekonstrukcija, kao i kakva će prava i obaveze imati „Beograd na vodi“ nakon obnove objekta.

Bristol od sredine 2018. godine zbog najavljenog zatvaranja ne prima rezervacije, a u avgustu je i zvanično prestao s radom.

Izvor: Insajder