Vojni sindikat: Pre tri meseca smo obavestili Dikovića da kriminalci koriste poligon

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio je da su predstavnici sindikata pre tri meseca obavestili načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubišu Dikovića da pojedine osobe iz kriminogene sredine koriste streljanu u jednoj kasarni, ali da nije bilo reakcije.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoran Đorđević

U izjavi agenciji Beta, Antić je rekao da su predstavnici Sindikata rekli načelniku Generalštaba u novembru, na jednom sastanku povodom protesta koji je Sindikat održao, da imaju informacije da se to dešava i da je Diković "bio u čudu" zbog te informacije.

"On je čovek bio u čudu, ali ništa nije preduzeo. A sada je februar", rekao je Antić.

Krivične prijave

Vojni sindikat Srbije podneo je u ponedeljak krivičnu prijavu protiv brigadnog generala V.Z. i potpukovnika N.D. zbog toga što su zloupotrebili službeni položaj, ali i zbog toga što su omogućili ljudima iz kriminogene sredine da koriste strelište i municiju Vojske Srbije.

Avioni u martu ili aprilu

Ministar odbrane je rekao da bi u martu ili aprilu u Srbiju trebalo da stigne šest aviona MIG 29, koji su dobijeni kao donacija Rusije. Njihov i remont četiri aviona koje već ima Vojska, koštaće 185 miliona evra, potvrdio je Đorđević.

Na primedbu da su avioni o kojima je reč polovni, Đorđević je rekao da će njihov vek trajanja, posle remonta i modernizacije, biti produžen za oko 14 godina, koliko će biti na raspolaganju Vojsci. Đorđević je rekao da bi u međuvremenu trebalo da se steknu uslovi za nabavku novih aviona.

Kad je reč o donaciji Belorusije, a koja predviđa osam aviona MIG i rakete sistema „buk" za protivvazdušnu odbranu, detalji tog dogovora biće usaglašavani u narednom periodu, dodao je Đorđević. 

Sindikat ih optužuje da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od milion dinara, ali i da su omogućili ljudima u javnosti poznatim kao Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja, kao i drugim licima koja nisu pripadnici VS, da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju VS kako bi uvežbavala gađanja iz vatrenog oružja.

Aleksandar Stanković, poznati i kao Sale Mutavi, ubijen je u oktobru prošle godine u oružanom napadu u Beogradu, dok je Veljko Belivuk, koji nosi nadimak Velja Nevolja, uhapšen jer Policija smatra da je povezan s ubistvom Vlastimira Miloševića.

Na osnovu jedne fotografije do koje je došao Insajder, pored Stankovića i Belivuka na tribini je i Nenad Vučković zvani Vučko. Vučković je jedno vreme bio u Skupštini Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača. On je ranije bio pripadnik Vojske Srbije, a letos je prešao u Žandarmeriju.

Antić je dodao da je sindikat te informacije prvo dobio od sadašnjih i bivših pripadnika te jedinice u čijoj se kasarni to dešavalo. On, međutim, nije želeo da kaže o kojoj jedinici je reč jer želi da poštuje pretpostavku nevinosti ljudi protiv kojih je sindikat podneo prijavu.

Neko je naredio nepostupanje

Predsednik tog sindikata je rekao da je prijava podneta republičkom javnom tužiocu, a ne mesno nadležnom, jer je jedan od prijavljenih počasni građanin u gradu u kom radi, pa je ocenjeno da bi moglo da bude uticaja na postupak i pritisaka na ljude koji ga budu vodili.

"S obzirom na to da je uključena javnost, smatramo da Tužilaštvo ne može da izbegne da postupi po toj prijavi i da naloži nadležnim organima da prikupe dodatna obaveštenja jer postoje svi dokazi za navode iz naše prijave", rekao je on.

Ministarstvo odbrane je povodom prijave koju je podneo Vojni sindikat Srbije navelo da niko ne može biti zaštićen i da će sarađivati sa svim nadležnim organima u utvrđivanju istine, ali i zapitalo zbog čega se do sada ćutalo o navodnim zloupotrebama.

Antić je rekao da je pre sindikata o tom slučaju je obaveštena i Vojna policija, u kojoj mora postojati taj predmet, pa je pravo pitanje zbog čega Vojna policija nije reagovala i ko je naredio da se ne postupa u tom slučaju.

"Zbog toga ne stoji pitanje, koje je postavilo Ministarstvo odbrane, zašto se ćutalo. Nije se ćutalo. Postavlja se pitanje zbog čega su oni ćutali", rekao je Antić.

Đorđević: Na potezu Tužilaštvo

Ministar odbrane Zoran Đorđević je rekao da će se o tvrdnjama VSS da su oficiri VS omogućili kriminalcima da koriste vojno strelište i municiju baviti Tužilaštvo.

On je istakao da će Vojska i Ministarstvo sarađivati u toj istrazi.

Gostujući u emisiji Pravi ugao, ministar je rekao da je neovlašćenima veoma teško da ulaze u vojne objekte, ali da ne isključuje mogućnost da je došlo do zloupotrebe.

"Vojni sindikat se obratio tužilaštvu i podneo krivičnu prijavu. Ja je nisam video, a Tužilaštvo će, ako misli da ima osnova, pokrenuti istragu. Uveravam vas da će Ministarstvo odbrane pomoći da se vidi da li je to istina. Ako je istina, politika ove vlade je da odgovaraju svi koji rade protivzakonito", rekao je ministar odgovarajući na navode sindikata da su vojna strelišta koristili Aleksandar Stanković, koji je ubijen u oktobru, i Veljko Belivuk, nedavno uhapšen zbog sumnji da je odgovoran za ubistvo.

Izvor: Beta, RTV