Vojnim beskućnicima u Bristolu isključeno grejanje, Ministarstvo odbrane tvrdi da hotel više nije u njihovoj nadležnosti

Oko 20 porodica bivših i aktivnih pripadnika Vojske Srbije, koji bi trebalo da budu iseljeni iz Hotela Bristol koji preuzima Beograda na vodi, ne samo da nisu dobili privremeni smeštaj, kako im je obećano, već im je isključeno i grejanje.  U Ministarstvu odbrane navode za Insajder da je zgrada hotela Bristol u postupku predaje Republičkoj direkciji za imovinu i da više „nemaju zakonskog osnova da planiraju i opredeljuju novčana sredstva za održavanje tog objekta“.

hotel Bristol

Krajem septembra porodicama vojnih beskućnika koji skoro tri decenije žive u Bristolu Ministarstvo odbrane poslalo je rešenja o iseljenju iz hotela, kojim će u budućnosti upravljati investitor Beograd na vodi. Njima je naloženo da se isele u roku od 15 dana, a kako je obećalo Ministarstvo, onima koji imaju pravo na rešavanje stambenog pitanja biće obezbeđen privremeni smeštaj u drugim samačkim hotelima ili će im biti dodeljeni stanovi. Smeštaj je, međutim, za sada obezbeđen samo delu stanara.

Preostale stanare u Bristolu, koji još ne znaju gde će biti preseljeni, zadesio je novi problem - hladni radijatori. Grejanje su, kako tvrde, imali svega nekoliko dana, dok su trajale tople probe. Dragan Stojanović, penzionisani zastavnik prve klase koji i dalje živi u Bristolu, kaže za Insajder da je grejanje namerno isključeno.

„Sigurno je da nije reč o kvaru. Naređeno je da nam se isključi grejanje“, navodi Stojanović.

Isto tvrde i drugi stanari Bristola, sa kojima smo razgovarali. Oni navode da će Udruženje vojnih beskućnika tužiti one koji su im isključili grejanje.

„Nije bitno u čijem je vlasništvu Bristol, bitno je ko nam je isključio grejanje. To je u suprotnosti sa zakonon, a oni ne mogu uzimati pravo u svoje ruke“, kaže za Insajder Radmila Radosavljević iz Bristola.

Zora Petrović, koja sa suprugom u tom hotelu živi već 27 godina, navodi da se zbog isključenog grejanja neće iseliti.

„Trpeću. Ja nemam gde“, kaže ona.

Ministarstvo odbrane: Nemamo osnova da izdvajamo novac za održavanje hotela

Da grejanje u hotelu Bristol nije isključeno greškom, može se zaključiti i iz odgovora koje je Insajder dobio iz Ministarstva odbrane. Kako navode, Zaključkom Vlade Srbije iz avgusta 2018. godine prestalo je pravo Ministarstva odbrane da hotel Bristol koristi za privremeni, odnosno samački smeštaj i odlučeno je da ga preda u nadležnost Republičkoj direkciji za imovinu.

„Pošto je zgrada Bristola u postupku predaje Republičkoj direkciji za imovinu, Ministarstvo odbrane nema zakonskog osnova da planira i opredeli novčana sredstva za njeno održavanje“, piše u odgovoru Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva poručuju da su svim nosiocima prava korišćenja samačkog smeštaja hotela Bristol ponudili adekvatan smeštaj, kao i da je više od 90 odsto stanara prihvatilo ponuđena rešenja i preselilo se u druge samačke hotele, vojne objekte ili stanove za privremeni smeštaj u Beogradu.

„Najveće nezadovoljstvo izražavaju osobe koje nisu ni imale pravo da stanuju u hotelu Bristol. Reč je o stanarima ili članovima njihovih porodica koji imaju stan ili porodičnu stambenu zgradu u svojini ili zakupu, koji nemaju zaključen ugovor o pružanju usluga smeštaja u hotelu Bristol i o stanarima koji se ne nalaze u evidenciji stambenih interesenata kod organizacione jedinice Ministarstva odbrane nadležne za stambene poslove“, navodi Ministarstvo.

Stanari: Nećemo sobe, imamo rešenja za dodelu stana

Preostali stanari hotela Bristol, u razgovoru za  Insajder, kažu da uprkos isključenoj struji ne nameravaju da se isele iz Bristola. Oni tvrde i da su im ponuđene sobe u hotelima, umesto stanova, za koje su izdvajali novac od plate čitav radni vek.

Radmila Radosavljević kaže da ima rešenje o pravu korišćenja sobe u Bristolu, koje je dobila nakon smrti njenog muža. U njemu piše, kako navodi , da tu ostaje do rešenja konačnog stambenog pitanja.

„Meni su usmeno ponudili jednu sobu i kupatilo, a to nije konačno rešenje stambenog pitanja. To naravno neću prihvatiti“, kaže Radmila.

Foto: Insajder / Unutrašnjost hotela Bristol u kome su smešteni vojni stanari

Zora Petrović je kao civil radila u vojsci, a kada se sa suprugom, vojnim licem, doselila u Bristol, mislila je da će tu ostati dva meseca.

„Dobili smo rešenje o pravu korišćenja sobe, ali i zaključak o dodeli stana. Rekli su nam da ćemo ovde ostati dva meseca, a mi stan nismo dobili ni posle 27 godina. Koliko smo plaćali kiriju u Bristolu, mogli smo već da otkupimo najluksuzniji stan“, navodi Zora.

Ona dodaje da nikakvu ponudu nije dobila iz Ministarstva odbrane, već samo obaveštenje da isprazni sobu u Bristolu.

Dragan Stojanović navodi da je Ministarstvo dobilo od grada Beograda 134 stana, a da se njima nude sobe i to usmeno.

„Bio sam na jednom razgovoru i rekli su mi da ćemo još pričati. Nisu me od tada pozvali. Oni nude samo nešto privremeno, a ako to prihvatim, padam na rang listi za dodelu stana. Ja sam sada 20. na toj listi. U slučaju da prihvatim sobu, pao bi na 200. mesto“, kaže on.

"Beograd na vodi" može da upravlja hotelom Bristol ili zgradom Pošta

Ugovorom o izgradnji Beograda na vodi predviđeno je da kompanija Beograd na vodi posle ulaganja u renoviranje, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, između ostalih i zgradom hotela Bristol. Prema podacima do kojih je došao Insajder, Zavod Grada Beograda za zaštitu spomenika odobrio je prošle godine kompaniji Beograd na vodi projekat za radove na hotelu. Do danas, međutim, nije poznato šta taj projekat predviđa, koliko će koštati rekonstrukcija kao i kakva će prava i obaveze imati Beograd na vodi nakon obnove objekta.

Da će Beograd na vodi preuzeti hotel Bristol postalo je jasno još prošle godine nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Mohameda Alabara, zastupnika kompanije Eaggle Hills. Alabar je tada uručio predsedniku „nacrt izgleda novog hotela Bristol“ i rekao da je u pitanju „remek delo savremenog dizajna, koje će u potpunosti promeniti izgled ovog dela grada“.

Podatke o samom projektu Insajder tada nije dobio ni iz Predsedništva, kao ni iz Sekreterijata za pravne i imovinske poslove Grada Beograda, koji su naveli da ne poseduju tražene informacije.

Osim detalja o projektu, još nije poznato ni gde će nakon što Beograd na vodi preuzme upravljanje hotelom Bristol, biti iseljeno na desetine porodica vojnih penzionera koji su tokom devedestih „privremeno“ smešteni u jedan deo hotela.

Ugovor ne predviđa plaćanje nadoknade

Prema analizi Insajdera, ugovorom o Beogradu na vodi je predviđeno da kompanija Beograd na vodi posle ulaganja u renoviranja, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, među kojima su Bristol, zgrada Pošte, Geozavod, glavna zgrada Železničke stanice, grupa zgrada u četvrti Savamala.

Prava koja dobija kompanija Beograd na vodi nakon renoviranja objekata različito su definisana u verzijama ugovora na srpskom i na engleskom jeziku.

Dok u verziji na srpskom jeziku piše da nakon renoviranja kompanija Beograd na vodi ima pravo da bez naknade koristi ove zgrade, u engleskoj verziji, koja je jedina važeća, navodi se da Beograd na vodi stiče pravo upravljanja objektima.

To, praktično, znači da će firma Beograd na vodi imati pravo da izdaje ove objekte trećim licima, odnosno da će zarađivati od državne imovine koju koristi besplatno.

Kompanija Beograd na vodi je 68 odsto u vlasništvu arapskih investitora, a 32 odsto pripada državi Srbiji.

Izvor: Insajder