Vojska preuzela vlast u Mjanmaru, uhapšena Aung San Su Ći

Mjanmarska vojska u ponedeljak je izvela državni udar protiv vlade Aung San Su Ći koja je uhapšena, na dan kada su poslanici trebalo da se vrate u parlament, prvi put nakon izbora u novembru, koje vojska proglašava ukradenim. Aung San Su Ći je pozvala stanovništvo da "ne prihvati" vojni puč, na društvenim mrežama objavila njena stranka.

Aung San Su Ći, arhivska fotografija Foto: AP Photo/Stuart Isett/Betaphoto

Vojska je proglasila vanredno stanje na godinu dana i saopštila da je hapšenje mjanmarske čelnice i drugih visokih zvaničnika odgovor na izbornu prevaru.

U video obraćanju koje je objavljeno na televiziji nad kojom nadzor ima vojska, rečeno je da je vlast predata glavnom komandantu oružanih snaga generalu Min Ang Hlaingu.

Aung San Su Ći je nekada smatrana prvakinjom borbe za ljudska prava. Dodeljena joj je Nobelova nagrada za mir 1991. godine, dok je bila u kućnom pritvoru u kome je provela gotovo 15 godina između 1989. i 2010. U novembru 2015. dovela je Nacionalnu ligu za demokratiju do ubedljive pobede na prvim slobodnim izborima u Mjanmaru u prethodnih 25 godina. Po ustavu ne može da bude predsednica zemlje jer su joj deca strani državljani, ali Su Ći se smatra stvarnim političkim vođom Mjanmara. Poslednjih godina kritikovana je zbog odnosa prema muslimanskoj manjini Rohindža.

U prvim satima u ponedeljak ujutro, vojska je uhapsila mjanmarsku čelnicu kao i predsednika Vin Minta, potvrdio je portparol Nacionalne lige za demokratiju.

Stranka Aung San Su Ći odnela je pobedu na izborima u novembru, ali tenzije s vojskom intenzivirale su se prošle nedelje.

Već nedeljama, vojska ne prestaje da lansira optužbe o nepravilnostima na izborima, drugim od kraja vojne diktature 2011.

Nacionalna liga za demokratiju vrlo popularne Aung San Su Ći , koja je već bila na vlasti, dobila je 83 posto od 476 mesta u parlamentu, ali vojska tvrdi da je otkrila 10 miliona slučajeva prevare i zatražila je od izbornog povereništva da objavi izborne liste zbog provere.

Apeli za oslobađanje uhapšenih

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je danas osudio hapšenje šefice vlade Mjanmara Aung San Su Ći, a osudama i apelima za oslobađanje pritvorenih pridružio se veliki broj zemalja.

Hapšenje političkih lidera i prenos zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti na vojsku, "predstavljaju udar na demokratske reforme u Mjanmaru", navodi se u saopštenju Gutereša.

On je apelovao na vojne lidere "da poštuju volju naroda Mjanmara, da poštuju demokratske standarde i sve sporove rešavaju mirnim dijalogom".

Sjedinjene Američke Države apelovale su na vojsku Mjanmara da oslobodi uhapšene.

"SAD se protive svakom pokušaju izmene rezultata nedavnih izbora ili ometanja demokratske tranzicije u Mjanmaru i postupiće protiv odgovornih ako se od tih mera ne odustane", saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Peking je pozvao političke aktere u Mjanmaru da "prevaziđu razlike u okviru Ustava i zakona kako bi održali političku i socijalnu stabilnost".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva pažljivo prati situaciju u Mjanmaru i da je "rano za ocene".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro je osudio državni udar u Mjanmaru i pozvao vojsku da oslobodi sve "ilegalno pritvorene".

Pariz je saopštio da rezultat izbora u Mjanmaru mora da se poštuje, dok je Nemačka zatražila hitno oslobađanje uhapšenih članova vlade i parlamenta.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zabrinutost zbog "brutalnog prekida demokratske tranzicije", zatražilo oslobađanje Aung San Su Ći i drugih zvaničnika, uz poštovanje izbornih rezultata.

Šef španske vlade Pedro Sančes je osudio puč navodeći da Ustav i izborni rezultati moraju da se poštuju. On je takođe zatražio oslobađanje uhapšenih.

Šef česke diplomatije Tomas Petriček tvitovao je da Češka osuđuje državni udar i da podržava legitimne lidere Mjanmara.

Ministri spoljnih poslova Finske, Švedske i Norveške su takođe osudili hapšenje i pozvali na poštovanje izbornih rezultata.

Osudama puča se pridružio i britanski premijer Boris Džonson, uz ocenu da se mora poštovati izborna volja naroda.

I Australija je danas pozvala vojne vlasti u Jangonu da oslobode uhapšene i "poštuje vladavinu prava".

Turska vlada, koja je bila na meti puča 2016, "najoštrije je osudila preuzimanje vlasti " i pozvala je na "oslobađanje političkih lidera i uhapšenih civila".

Izvor: Beta-AFP