Vojska Srbije: Vođe navijača nisu pucale na vojnom poligonu; Vojni sindikat: Tužilaštvo vodi istragu, ne Vojska

Vojska Srbija je zvanično negirala optužbe iz krivične prijave Vojnog sindikata Srbije u kojoj se navodi da su pojedini članovi VS omogućili ljudima iz „kriminogenih struktura“ da vežbaju pucanje na vojnom strelištu. Saopštenje je usledilo samo dan pošto je objavljeno da je Vojni sindikat podneo ovakvu krivičnu prijavu.  

Protest sindikata vojske

U saopštenju se navodi da „Vojska Srbije svaku informaciju o mogućim zloupotrebama službenog položaja i drugim eventualnim nezakonitim aktivnostima pažljivo proverava“, navodeći da je tako bilo i s informacijama iz jučerašnjeg saopštenja Vojnog sindikata Srbije.

Ko su ljudi iz "kriminogenih struktura"

Aleksandar Stanković, poznat i kao Sale Mutavi, ubijen je u oktobru prošle godine u oružanom napadu u Beogradu, dok je Veljko Belivuk, koji nosi nadimak Velja Nevolja, uhapšen jer Policija smatra da je povezan s ubistvom Vlastimira Miloševića.

Na osnovu jedne fotografije do koje je došao Insajder, pored Stankovića i Belivuka na tribini je i Nenad Vučković zvani Vučko. Vučković je jedno vreme bio u Skupštini Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača. On je ranije bio pripadnik VS, a letos je prešao u Žandarmeriju.

„Proverom je utvrđeno da nije bilo zloupotreba službenog položaja i pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Vojni sindikat Srbije nije dostavio nikakve dokaze koji bi potvrdili navedene nezakonite aktivnosti. U VS niko nije zaštićen i bilo kakav dokaz o propustima pripadnika VS doprineo bi da nadležni organi Vojne policije preduzmu odgovarajuće mere“, navodi se u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije podneo je u ponedeljak krivičnu prijavu protiv brigadnog generala V.Z. i potpukovnika N.D. zbog toga što su zloupotrebili službeni položaj, ali i zbog toga što su omogućili ljudima iz „kriminogene sredine“ da koriste strelište i municiju VS.

Sindikat ih optužuje da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od milion dinara, ali i da su omogućili ljudima u javnosti poznatim kao Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja i drugim licima koja nisu pripadnici VS da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju VS kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja.

Sindikat: Šteta što nisu bili tako efikasni i u aferi Helikopter

Vojni sindikat Srbije ocenio je danas da je interesantno što je VS već utvrdila da nema dokaza koji bi potvrdili navode krivične prijave sindikata protiv oficira VS, i to u trenutku kada Tužilaštvo još nije ni počelo istragu po toj prijavi. 
"Interesantno je da je Tužilaštvo prijavu primilo 6. februara i nije ni počelo istragu, a VS je istragu već naredila, sprovela i donela zaključak. Svaka čast na efikasnosti, šteta što nisu bili ovako efikasni i u aferi Helikopter", navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije. 
"Neminovno je da kompletno rukovodstvo Vojske mora biti smenjeno ako istraga nadležnog organa utvrdi da su navodi iz krivične prijave istiniti. Setimo se afere Helikopter i kako je ista završena. To daje jasnu poruku na šta su sve pojedinci iz vrha vlasti spremni i kako se u Srbiji poštuju zakoni", navodi se u saopštenju.

Vojni sindikat: Vojska saopštenjem pokušava da utiče na istragu

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić je rekao za Insajder.net da je saopštenje VS u kom se negira krivična prijava Vojnog sindikata vid pritiska na Republičko javno tužilaštvo. On naglašava da krivična prijava nije podneta Vojsci Srbije, čiji su pripadnici samo strana u postupku, već Republičkom tužilaštvu.

„Pazite, Tužilaštvo je tek juče dobilo prijavu, niti je pokrenulo istragu, niti je ustanovilo bilo šta, a vi izlazite sa saopštenjem kako nema dokaza. Kažu Vojni sindikat nije dostavio dokaze. Pa, otkud vi znate da nije dostavio dokaze? Oni sad direktno utiču na istragu“, rekao je Antić za Insajder.net.

Antić je dodao i da Sindikat, u skladu sa zakonom, neće iznositi u javnost dokaze, kako ne bi uticao na istragu. Zbog bojazni da bi mogao da se vrši uticaj na svedoke, Sindikat će sve dokaze će dostaviti samo Tužilaštvu.

„Nismo hteli ni da otvaramo sve karte jer znamo da ta prijava može da dođe u njihove ruke i da onda utiču na svedoke. Ali kada krene istraga onda ćemo mi tek da kažemo kojim sve dokazima raspolažemo“, kaže Antić za Insajder.net.

On dodaje da je sindikat od Republičkog tužilaštva tražio da slučaj delegira „nekom tužilaštvu koje će to sigurno procesuirati u skladu sa zakonom“ jer nisu hteli da podnose prijavu tužilaštvu iz mesta odakle je jedan od prijavljenih jer je on u tom mestu „počasni građanin“, zbog čega bi mogao da utiče na tok istrage.

Izvor: Insajder.net